- Broil King®
- Przepisy
- Ryby
- Przepis na stek z tuńczyka z grilla
Przepis na stek z tuńczyka z grilla
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
RybyRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
2 min. / 4 min.
Poziom trudności:
ŁatwyTuńczyk to świetna ryba do grillowania. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a smakuje wyjątkowo. Grillowany stek z tuńczyka, podobnie jak z czerwonego mięsa, potrzebuje prostych przypraw: oliwa, sól i pieprz wystarczą. Tuńczyk to chuda ryba, dlatego łatwo ją przesuszyć. Bardzo ważne jest natarcie mięsa przed grillowaniem oliwą. Aby dobrze przygotować tuńczyka, potrzebujesz odpowiedniej temperatury, co z łatwością osiągniesz na wszystkich grillach gazowych Broil King. Tuńczyka grillujemy krótko, tak aby w środku był różowy i soczysty, a z zewnątrz pięknie przypieczony.
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
Tuńczyk z grilla - składniki:
- stek z polędwicy tuńczyka o grubości około 2 cm
- oliwa z oliwek
- świeżo mielony pieprz
- sól morska
Sposób przygotowania
Tuńczyk grillowany - sposób przygotowania
Steki z tuńczyka przed grillowaniem skrop oliwą, oprósz sola, pieprzem i wmasuj w mięso z obu stron. Do grillowania tuńczyka ruszty odwróć na stronę rynienkową. Grill gazowy rozgrzej do temperatury 200°C, następnie przykręć pokrętła do pozycji medium i posmaruj ruszt olejem. Steki z tuńczyka o grubości 2 cm, grilluj po 2 minuty z każdej strony, aby były lekko surowe, ale ciepłe w środku. Aby uzyskać charakterystyczny diamentowy wzór, obracaj steka co 1 minutę, przed odwróceniem skrop mięso oliwą. Celuj w temperaturę wewnętrzną 46 °C (115 °F). Aby ją sprawdzić, wykorzystaj termometr do grillowania.
Lampka led nie tylko doskonale doświetli grilla w trakcie wieczornego grillowania, ale również dzięki wbudowanemu minutnikowi pozwoli lepiej kontrolować czas grillowania. Wystarczy na zegarze ustawić czas grillowania na 4 minuty oraz 4 obroty, aby przygotować go metodą Ten and Two. Wbudowany timer sygnałem dźwiękowym poinformuje Cię o konieczności odwrócenia steka na ruszcie.
Tuńczyk z grilla nie potrzebuje czasu na odpoczywanie, możesz go podawać od razu po ściągnięciu z rusztu. Grillowanego tuńczyka serwuj skropionego oliwą i sokiem z cytryny.
Potrzebne składniki
Tuńczyk z grilla - składniki:
- stek z polędwicy tuńczyka o grubości około 2 cm
- oliwa z oliwek
- świeżo mielony pieprz
- sól morska