Przepis na grillowane bataty z serem cheddar

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Warzywa
restaurant

Rodzaj posiłku:

Lunch
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

15 min. / 35 min.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Grillowane bataty z serem cheddar, grecką fetą, papryczkami jalapeno i kolendrą to danie dedykowane miłośnikom ostrości. Dzięki temu przepisowi bataty przestają być pomarańczowymi, mdłymi ziemniakami, a stają się wyrazistym dodatkiem do grillowanych mięs i ryb. Podawane samodzielnie będą świetną alternatywą dla wegetarian.

Aleksandra Juszkiewicz

Zwyciężczyni IX edycji MasterChef Polska

Potrzebne składniki

Składniki na grillowane bataty:

  • 4 bataty
  • 10 plasterków marynowanych papryczek jalapeno
  • 120g sera cheddar
  • 100g greckiej fety
  • parę gałązek świeżej kolendry
  • oliwa
  • szczypta soli
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie batatów

Bataty dokładnie umyj, przekrój na pół, natrzyj oliwą, posyp gałką muszkatołową i solą.

Grillowanie

Do grillowania potrzebujemy ruszt ułożony stroną stożkową. Ruszt posmaruj olejem i rozgrzej grill do około 230 stopni Celsjusza. Wyłóż bataty na ruszt od strony skóry. Grilluj z zamkniętą pokrywą około 20 minut. Bataty sprawdź szczypcami, kiedy będą miękkie, przewróć miąższem do rusztu i grilluj jeszcze około 5 minut.

Farsz do batatów

W międzyczasie posiekaj oba sery, kolendrę i papryczki jalapeno, całość wymieszaj. Miękkie bataty przełóż na deskę, za pomocą łyżki wydrąż ok 40% miąższu (możesz go wykorzystać np. do pasty). W miejsce miąższu wyłóż farsz, bataty z powrotem umieść na ruszcie od strony skórki i grilluj jeszcze około 5-6 minut (sery mają stać się miękkie i lekko rozpuszczone). 

Podawanie

Bataty serwuj zaraz po ugrillowaniu jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych. Będą również smakować solo jako przekąska.

Potrzebne składniki

Składniki na grillowane bataty:

  • 4 bataty
  • 10 plasterków marynowanych papryczek jalapeno
  • 120g sera cheddar
  • 100g greckiej fety
  • parę gałązek świeżej kolendry
  • oliwa
  • szczypta soli
recipe mask
Przewiń do góry