Przepis na grillowaną karkówkę po azjatycku

Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WieprzowinaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
1h 20min / 8minIlość osób:
4Karkówka zaras po kiełbasce, to najpopularniejsze danie na polskim grillu. Wydaje się, że już wszystko zostało powiedziane w tym temacie i niczym nie da się już zaskoczyć. Błąd! Dziś mamy dla Was przepis na grillowaną karkówkę w azjatyckim stylu. To doskonała propozycja na rodzinny obiad na świeżym powietrzu. Marynata z dodatkiem imbiru, chili i sosu sojowego nada mięsu bardzo przyjemny aromat. Połączenie świeżych, chrupiących warzyw z grillowaną, aromatyczną karkówką sprawdzi się jako danie na ciepło jak i popularne "lunch boxy", które możesz zabrać do pracy lub na wycieczkę do lasu. Cienkie, zamarynowane plastry karkówki grillują się bardzo szybko, dlatego ten przepis sprawdzi się również jako starter do grillowego biesiadowania.
PRZYGOTOWANIE GRILLOWANEJ KARKÓWKI PO AZJATYCKU
Karkówkę pokrój w cienkie, ok 1-0,5 cm plastry i rozbij delikatnie tłuczkiem najgrubsze miejsca. Składniki na marynatę posiekaj, dodaj oleje i sos sojowy, a następnie wszystko razem zblenduj. Karkówkę przełóż do brytfanny ze stali szlachetnej i zalej przygotowaną marynatą, wymieszaj dokładnie i odstaw na godzinę do lodówki.
W tym czasie przygotuj warzywa, makaron i sos z którymi podasz grillowane mięso. Wybierz swój ulubiony makaron, polecam wonton lub vermicelli - oba bardzo dobrze pasują do azjatyckich potraw. Warzywa pokrój w cienkie paseczki. Orzeszki i szczypiorek zostaw do wykończenia dania. Chilli posiekaj w drobną kosteczkę i wymieszaj z pozostałymi składnikami na sos.
Karkówkę grilluj na rynienkowej stronie rusztów , dzięki temu będzie bardziej soczysta, ponieważ skapujące tłuszcz i marynata od razu z rynienek będą odparowane do potrawy, nadając jej aromatu i wilgoci. Odpal palniki, ustaw je w pozycji MEDIUM i rozgrzej grill do temperatury wewnętrznej 180ºC. Na chwilę skręć palniki, aby spryskać lub posmarować ruszt olejem, najlepiej wykorzystać rozpylacz do oleju. Odpal je ponownie i wykładaj odsączona z marynaty karkówkę. Cienkie zamarynowane porcje grilluj po 3-4 minuty z każdej strony. Polecam użyć szczypce krokodylki Baron™, ponieważ ząbkowana część chwytająca ułatwia obracanie mniejszych kawałków dań
Grillowanna karkówka będzie bardzo soczysta, dlatego przełóż ją na deskę do krojenia z rynienkami na wyciekające soki, pokrój w mniejsze paski i podawaj z przygotowanym uprzednio makaronem i warzywami, a całość dopełnij polewając sosem. Na koniec posyp danie orzechami ziemnymi i posiekanym grubym szczypiorkiem.
Śledź nas na instagramie i zobacz jak powstają nasze przepisy!
Smacznego!
Kucharz Broil King
Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA GRILLOWANĄ KARKÓWKĘ PO AZJATYCKU
- 1 kg karkówki bez kości
MARYNATA
- 1 papryczka chili
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm kawałek imbiru
- 75 ml sosu sojowego
- 50 ml oleju rzepakowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 szalotka
- sok z 1/2 cytryny
DO PODANIA
- makaron wonton lub vermicelli
- marchewka
- ogórek
- sałata
- szczypiorek
- orzeszki ziemne
SOS
- 50 ml wody
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1/2 papryczki chili

Sposób przygotowania

Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA GRILLOWANĄ KARKÓWKĘ PO AZJATYCKU
- 1 kg karkówki bez kości
MARYNATA
- 1 papryczka chili
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm kawałek imbiru
- 75 ml sosu sojowego
- 50 ml oleju rzepakowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 szalotka
- sok z 1/2 cytryny
DO PODANIA
- makaron wonton lub vermicelli
- marchewka
- ogórek
- sałata
- szczypiorek
- orzeszki ziemne
SOS
- 50 ml wody
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1/2 papryczki chili
