- Broil King®
- Przepisy
- Wołowina
- Przepis na kanapkę po wietnamsku z grillowanym stekiem
Przepis na kanapkę po wietnamsku z grillowanym stekiem

Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WołowinaRodzaj posiłku:
LunchCzas przygotowania / Czas gotowania:
4 godz. 20 min. / 8 min.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwySoczysty stek podany ze świeżą kolendrą, chrupiącym ogórkiem oraz sosem majonezowym z dodatkiem pasty z chili, skomponowany w stylu popularnych wietnamskich kanapek. Marynata to efekt połączenia wielu odmiennych smaków - słodkiego, ostrego i kwaśnego. Mięso, sos oraz warzywa tworzą razem przyjemnie smaczną mieszankę, którą z pewnością polubią Twoje kubki smakowe. Nie czekaj, już dziś zabierz swoich bliskich na kulinarną wyprawę do Wietnamu.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KANAPKI Z GRILLOWANYM STEKIEM
Zacznij od zamarynowania mięsa. Do naczynia dodaj olej, sos rybny, syrop klonowy, sos hoisin, sok z cytryny, olej sezamowy, sos sambal i przyprawę 5-smakową. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno pokrój i dodaj do reszty składników. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Włóż mięso i dopilnuj, aby marynata pokryła je w całości. Odłóż do lodówki, do zamarynowania na co najmniej 30 minut, do maksymalnie 4 godzin.
Zamarynuj warzywa. Pokrój marchewkę i rzodkiewkę na długie i cienkie słupki. Umieść w pojemniku, najlepiej, jeśli ma pokrywkę do zamknięcia. W osobnym naczyniu umieść cukier, wodę i ocet. Wymieszaj energicznie do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wlej do pokrojonych wcześnie warzyw i delikatnie przemieszaj. Zamknij pojemnik i odłóż do lodówki. Przygotuj sos. Posiekaj kolendrę, dodaj do majonezu i pasty chili. Posól do smaku. Delikatnie wymieszaj i odłóż do przegryzienia się smaków.
Odpal grill, przekręć palniki do pozycji HIGH i rozgrzej grilla. Przeczyść ruszta za pomocą szerokiej szczotki. Pamiętaj, że mięso przed grillowaniem musi osiągnąć temperaturę pokojową. Najlepiej jak wyciągniesz je z lodówki na 30 minut przed wrzuceniem na ruszt. Przed grillowaniem spryskaj ruszt olejem, możesz do tego użyć rozpylacza oleju. Grilluj mięso po 2-3 minuty z każdej strony. Po tym czasie przełóż stek na górną półkę, zamknij pokrywę grilla i poczekaj aż osiągnie wewnętrzną temperaturę odpowiednią dla wybranego przez Ciebie stopnia wysmażenia. W naszym przypadku było to 57ºC. Czas grillowania może być różny i zależny od grubości mięsa oraz temperatury otoczenia. Rekomendujemy kontrolowanie czasu grillowania przez użycie termometra, dzięki czemu zyskasz gwarancję, że mięso uzyska doskonały smak i ulubiony stopień wysmażenia.
Po tym czasie zdejmij mięso z górnej półki i przełóż je na deskę do krojenia. Przed pokrojeniem zostaw mięso, aby odpoczęło i związało soki, daj mu ok. 10 minut. Następnie, pokrój mięso na plasterki o grubości od 0,5 do 1 cm. Przekrój bułki na pół, najlepiej jak nie zostaną przecięte do końca. Delikatnie przypiecz na rozgrzanym ruszcie. Bułki mają być lekko przypieczone.
Obie połówki bułki posmaruj sosem. Połóż kilka plasterków steka i trochę marynowanych warzyw. Dodaj kilka plastrów świeżego ogórka i odrobinę świeżej kolendry. Kanapka jest gotowa do podania.
Śledź nas na instagramie i zobacz jak powstają nasze przepisy!
Smacznego!
Kucharz Broil King
Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

Jannell Lo & Jessica Kalman
Byte Size
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA KANAPKĘ Z GRILLOWANYM STEKIEM
- 1kg steka skirt
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżkę sosu hoisin
- 1 łyżkę soku z cytryny
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczkę sosu sambal
- 1/2 łyżeczki przyprawy 5-smakowej
- 1/2 szklanki majonezu
- 2 łyżki pasty z chili
- 1 łodyżkę bazylii
- sól
MARYNATA DO WARZYW:
- 1 duża marchewka
- 1/2 rzodkiewki japońskiej tzw. daikon
- 1/2 szklanki octu
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1/4 szklanki białego cukru
DO PODANIA:
- 4 pół-bagietki lub inne duże bułki
- 8 łodyżek kolendry
- 1/2 dużego ogórka szklarniowego

Sposób przygotowania

Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA KANAPKĘ Z GRILLOWANYM STEKIEM
- 1kg steka skirt
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżkę sosu hoisin
- 1 łyżkę soku z cytryny
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczkę sosu sambal
- 1/2 łyżeczki przyprawy 5-smakowej
- 1/2 szklanki majonezu
- 2 łyżki pasty z chili
- 1 łodyżkę bazylii
- sól
MARYNATA DO WARZYW:
- 1 duża marchewka
- 1/2 rzodkiewki japońskiej tzw. daikon
- 1/2 szklanki octu
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1/4 szklanki białego cukru
DO PODANIA:
- 4 pół-bagietki lub inne duże bułki
- 8 łodyżek kolendry
- 1/2 dużego ogórka szklarniowego
