Poza pospolitą kiełbasą czy też szaszłykiem, na polskich grillach coraz częściej obecna jest wołowina. W sklepach dostępna jest pod różną postacią, najczęściej jednak wybierane części to steki, polędwice oraz rostbefy. Popularność zyskała także wołowina w postaci gotowego mięsa mielonego do przyrządzenia domowych hamburgerów wołowych. Sama w sobie wołowina jest bogata w wysokowartościowe białko i witaminy grupy B oraz A, D, E i żelazo.

Przepisów na wołowinę z grilla jest wiele i znajdziesz je w tym dziale. Sposoby jej opiekania zwykle nie różnią się od siebie zbyt znacząco. "Elementami ruchomymi" przepisu są zwykle dodatki takie jak warzywa oraz przyprawy i zioła. Dobierając odpowiednie dodatki ziołowe grillowanie wołowiny będzie niosło przyjemną woń w okolicy naszego grilla.

Grillowanie wołowiny, jako sposób przyrządzania potrawy jest też dobrym wyborem biorąc pod uwagę również nasze diety oraz zdrowie. Podczas opiekania mięsa na ruszcie grilla wytapiający się z niego tłuszcz spływa do paleniska. W ten sposób potrawa jest mniej kaloryczna od tej przykładowo przyrządzonej w piekarniku, gdzie cały tłuszcz pozostaje w naczyniu żaroodpornym. Zapraszamy do zapoznania się z naszymi artykułami i przepisami w których często pojawia się wołowiny z grilla.

Zobacz Najnowsze wpisy!
Głodny nowych wrażeń Obserwuj naszego instagrama