Grillowana cykoria z dukkah

Przedstawiamy przepis przygotowany przez zwyciężczynię II edycji Master Chef'a - Beatę Śniechowską. Wyjątkowa przystawka oraz dodatek do grillowanych mięs. Prosta i szybka w przygotowaniu, a zarazem wyjątkowo smaczna.

 

SKŁADNIKI

Ok. 4-6 główek cykorii
Sól

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ

100 ml soku pomarańczowego 
ok. 50 g oliwy 
3 rozgniecione ząbki czosnku
Skórka otarta z limonki oraz ½ pomarańczy

SKŁADNIKI NA DUKKAH

Ok. 80 g orzechów laskowych (uprażonych, otartych ze skórki) 
20 - 30 g białego sezamu 
3 łyżki nasion kolendry 
1 łyżka nasion kuminu 
1 łyżeczka białego pieprzu w ziarnach 
1 łyżeczka nasion fenkułu 
1 łyżeczka ostrej papryki 
1 łyżeczka soli gruboziarnistej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Rozpuścić 3 łyżki soli w małej ilości gorącej wody, ostudzić, zalać 1 litrem zimnej wody. Wstawić cykorie głąbem do dołu na 2 godziny. Następnie wodę wylać, cykorię opłukać w bieżącej wodzi i osuszyć za pomocą bawełnianej ściereczki. Przygotować marynatę. Wymieszać sok pomarańczowy, oliwę, czosnek oraz skórki cytrusowe. Cykorie przekroić wzdłuż na połówki, wymieszać z marynatą i odstawić na ok. 30 minut. 

Wszystkie przyprawy niezbędne do przygotowania dukkah przesypać na suchą patelnię na kuchence bocznej i uprażyć, aby wydobyć więcej aromatu. Mieszankę ostudzić, dodać orzechy laskowe i utrzeć w moździerzu.

Rozgrzać grilla gazowego do temperatury ok. 200°C. Zamarynowane cykorie ułożyć na ruszcie w pozycji rynienkowej i grillować z dwóch stron aż zmięknął. 

Posypać grillowaną cykorię, resztę przełożyć do hermetycznego pudełka lub słoika i wykorzystywać do innych potraw.

Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Infolinia:
+48 16 623 61 72
Punkty
Sprzedaży
Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.