Kotleciki jagnięce z grilla - przepis

SKŁADNIKI NA KOTLECIKI JAGNIĘCE Z GRILLA:
- 400 g kotlecików jagnięcych z kością (baranina)
- ⅓ szklanki oliwy
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- sól, pieprz
- ½ cytryny
- do podania:
- zielony groszek, młode ziemniaki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KOTLECIKÓW JAGNIĘCYCH
Listki rozmarynu drobno posiekaj i rozetrzyj z odrobiną soli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek a następnie wymieszaj z oliwą.
Jagnięcinę umyj i osusz ręcznikiem papierowym, pokrój na kotleciki tak aby w każdym była jedna kostka. Rozgnieć delikatnie dłonią, natrzyj oliwą, oprósz solą i pieprzem. Tak przygotowane kotleciki możesz od razu grillować, jeżeli chcesz pozostawić mięso w przyprawach na dłużej pomiń sól, oprósz je nią dopiero przed położeniem na grillu.
Rozgrzej grilla ustawiając pokrętła na maksymalna moc, gdy grill osiągnie temperaturę 250°C przykręć je do pozycji średniej a ruszt posmaruj olejem. Kotleciki jagnięce grilluj nie dłużej jak 1 minutę z każdej strony. Nalejpiej obrócić kotlecik 4 razy i grillować go po 30 sekund metodą TenandTwo, do tego celu polecamy wykorzystać lampkę z minutnikiem odliczającym np. 30 sekund.
W trakcie grillowania możesz je skropić cytryną którą wcześniej warto na chwilę położyć na rozgrzanym ruszcie, dzięki temu smak cytryny jest łagodniejszy.
Jeżeli chcesz tak jak my podać kotleciki z ziemniakami z grilla i zielonym groszkiem to przygotuj dodatki zanim zaczniesz grillować mięso. W przypadku jagnięciny która robi się bardzo szybko polecam Ci wykorzystać ugotowane wcześniej ziemniaki i tylko podgrzanie ich na grillu. Kiedy warzywa będą gotowe zacznij grillować mięso to pozwoli Ci podać całość w tym samym czasie.
Smacznego!
Kucharz Broil King
Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami
WYKORZYSTANE AKCESORIA
kliknij w zdjęcie i zobacz