ŁOSOŚ NA CEDROWEJ DESCE W GLAZURZE Z SYROPU KLONOWEGO - PRZEPIS

Łosoś z grilla na cedrowej desce w glazurze z syropu klonowego

Łosoś grillowany na desce cedrowej

Składniki:

  • 4 filety z łososia
  • ½ szklanki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka mielonego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 ½ łyżki sosu sojowego
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 4 zielone cebule, krojone wzdłuż
  • 1 deska cedrowa Broil King
  • Olej roślinny

 

Jak przygotować łososia z grilla?

Zanurz deskę cedrową w wodzie przez pół godziny.

W małym rondelku połącz syrop klonowy, imbir, musztardę, sos sojowy i sok z cytryny. Podgrzej do momentu wrzenia, a następnie pozostaw na małym ogniu przez około 10 minut w celu zagęszczenia. Dodaj olej sezamowy i dokładnie wymieszaj. 

Rozgrzej grill przez 10 minut z pokrętłami w pozycji średnio wysokiej, a następnie skręć do niskiej.

Wyciągnij cedrową deskę z wody i wytrzyj do sucha przy pomocy papierowego ręcznika. Wykorzystując silikonowy pędzelek natrzyj deskę olejem. Ułóż cebulę, a na niej filety z łososia. Pokryj łososia glazurą z syropu klonowego i umieść deskę na grillu gazowym. Grilluj przez około 30 minut, aż ryba stwardnieje. Wykorzystując silikonowy pędzel pokryj rybę kolejną warstwą glazury. Najlepszym sposobem, aby sprawdzić czy filet z łososia z grilla jest gotowy do podania jest użycie termometru.

DOBRA RADA

Jeżeli wolisz zdjąć skórę z ryby przed umieszczeniem jej na desce cedrowej, umieść filet z łososia na rozgrzanym ruszcie skórą do dołu na 2 minuty. Skóra przyklei się do rusztu, a filet z łososia można przenieść wykorzystując łopatkę do grillowania.

 

PRZYDATNE AKCESORIA

  Cedrowa deska do grillowania

  Rondelek z silikonowym pędzelkiem

Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Infolinia:
+48 16 623 61 72
Punkty
Sprzedaży
Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.