Pieczarki z grilla - przepis

Pieczarki z grilla gazowego są jednym z naszych ulubionych dodatków do grilla. Można je przyrządzić na wiele różnych sposobów. Dziś powiemy Wam jak przygotować pieczarki z grilla z masłem czosnkowym, które idealnie komponują się do mięs czy warzyw z grilla. Nasza druga propozycja to pieczarki nadziewane mięsem mielonym na grilla, owinięte w plaster boczku, przypiekany na końcu na ruszcie. Proponowane przez nas oba przepisy na pieczarki z grilla, polecamy przygotować w dwóch wersjach jednocześnie, jest z nimi niewiele pracy a doskonale się uzupełniają.

Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 20 minut

 

SKŁADNIKI

500 g pieczarek

 

Jak przygotować pieczarki z grilla ?

Zacznij od oczyszczenia pieczarek. Osobiście polecam zrobić to na na sucho, przecierając je papierowym ręcznikiem aby usunąć torf. Jeżeli wolisz umyć grzyby zrób to szybko i uważaj żeby nie nasiąknęły wodą. Z pieczarek usuń nóżki, wykręcając ją z kapelusza.

 

Pieczarki faszerowane mięsem z grilla

SKŁADNIKI:

200 g piersi z kurczaka (1 pojedyncza)

2 łyżki oliwy

oregano, słodka papryka, sól, pieprz

100 g boczku parzonego w cienkich plastrach

 

Jak przygotować pieczarki nadziewane na grilla?

Pierś drobno posiekaj, możesz też rozdrobnić mięso w malakserze lub kupić mielone. Aby mięso nie było zbyt suche dodaj oliwę. Świetnie sprawdzi się aromatyczna oliwa z suszonych pomidorów. Dopraw mięso do smaku, możesz wykorzystać inne, ulubione zioła. Do faszerowania mięsem wybieraj duże pieczarki. Wypełnij kapelusze mięsem a następnie każdy zawiń w plaster boczku. Możesz też oprószyć je delikatnie płatkami chilli.

 

Pieczarki z grilla z masłem czosnkowym

SKŁADNIKI:

50 g masła

1 duży ząbek czosnku

2 łyżki posiekanej pietruszki

sól

 

Miękkie masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj pietruszkę i dopraw do smaku solą. Do każdego kapelusza włóż małą łyżeczka masła.

 

 

Rozgrzej grilla na maksymalnej mocy. Gdy grill osiągnie temperaturę wewnętrzną 250°C przykręć pokrętła, ustawiając je na pozycję średnią (pokrętła zwrócone pionowo w dół). Pieczarki grilowane powinny być na górnej półce przez 20 minut. Pieczarek z masłem nie obracaj w trakcie grillowania. Pieczarki faszerowane mięsem mięsem i boczkiem na ostatnie 5 minut połóż na grillu, tak aby lekko przypiec boczek. Średnia temperatura grillowania to 200 °C.

 

 

Smacznego !

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

 

  

Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.