Pieczarki z grilla - przepis

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 20 minut
SKŁADNIKI
- 500 g pieczarek
Jak przygotować pieczarki z grilla ?
Zacznij od oczyszczenia pieczarek. Osobiście polecam zrobić to na na sucho, przecierając je papierowym ręcznikiem aby usunąć torf. Jeżeli wolisz umyć grzyby zrób to szybko i uważaj żeby nie nasiąknęły wodą. Z pieczarek usuń nóżki, wykręcając ją z kapelusza.
Pieczarki faszerowane mięsem z grilla
SKŁADNIKI:
- 200 g piersi z kurczaka (1 pojedyncza)
- 2 łyżki oliwy
- oregano, słodka papryka, sól, pieprz
- 100 g boczku parzonego w cienkich plastrach
Jak przygotować pieczarki nadziewane na grilla?
Pierś drobno posiekaj, możesz też rozdrobnić mięso w malakserze lub kupić mielone. Aby mięso nie było zbyt suche dodaj oliwę. Świetnie sprawdzi się aromatyczna oliwa z suszonych pomidorów. Dopraw mięso do smaku, możesz wykorzystać inne, ulubione zioła. Do faszerowania mięsem wybieraj duże pieczarki. Wypełnij kapelusze mięsem a następnie każdy zawiń w plaster boczku. Możesz też oprószyć je delikatnie płatkami chilli.
Pieczarki z grilla z masłem czosnkowym
SKŁADNIKI:
- 50 g masła
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- sól
Miękkie masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj pietruszkę i dopraw do smaku solą. Do każdego kapelusza włóż małą łyżeczka masła.
Rozgrzej grilla na maksymalnej mocy. Gdy grill osiągnie temperaturę wewnętrzną 250°C przykręć pokrętła, ustawiając je na pozycję średnią (pokrętła zwrócone pionowo w dół). Pieczarki grilowane powinny być na górnej półce przez 20 minut. Pieczarek z masłem nie obracaj w trakcie grillowania. Pieczarki faszerowane mięsem mięsem i boczkiem na ostatnie 5 minut połóż na grillu, tak aby lekko przypiec boczek. Średnia temperatura grillowania to 200 °C.
Smacznego!
Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.
WYKORZYSTANE AKCESORIA
kliknij w zdjęcie i zobacz