Przepis na brownie pieczone na grillu

Najfajniejsze jest to, że aby przygotować brownie na grillu nie potrzebujecie miksera wystarczy miska i trzepaczka do jajek. Dzięki wykorzystaniu kuchenki bocznej do rozpuszczenia czekolady i masła przygotujesz brownie bez odchodzenia od grilla.
SKŁADNIKI NA BROWNIE PIECZONE NA GRILLU
Składniki na formę o średnicy 20 cm:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 70 g cukru trzcinowego
- 150 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 łyżka kakao
- ½ łyżeczki soli
PRZEPIS NA BROWNIE PIECZONE NA GRILLU
Na kuchence bocznej grilla gazowego ustaw garnuszek w ⅓ wypełniony wodą. Kiedy woda zacznie parować zmniejsz gaz i na garnuszku postaw metalową miskę, włóż do niej 200 g połamanej czekolady oraz masło. Podgrzewaj i mieszaj trzepaczką, kiedy składniki się połączą odstaw do przestygnięcia.
W osobnej misce za pomocą trzepaczki wymieszaj jajka z cukrem. Cały czas mieszając dodaj czekoladę z masłem, a na koniec połącz masę z mąką, solą i kakaem. Spód formy wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej masę i wyrównaj. Pozostałą czekoladę pokrój w kostkę i rozłóż na wierzchu ciasta.
Rozgrzej grill pośrednio ustawiając pokrętła w pozycji high kiedy temperatura osiągnie 120°C wyłącz środkowe palniki a zewnętrzne zmniejsz do pozycji low. Formę z ciastem ustaw nad środkowymi palnikami i piecz przez 35-40 minut. Średnia temperatura pieczenia to 150-170°C, ciasto jest gotowe gdy pod naciskiem palca górna, środkowa warstwa jest sucha ale nadal sprężysta.
Swoją optymalna konsyctencję ciasto uzyskuje po całkowitym wystudzeniu. Do brownie polecamy gałkę lodów lub owoce, a w wersji minimalistycznej możesz oprószyć ciasto dodatkową porcją gorzkiego kakao i soli w płatkach.
Smacznego!
Kucharz Broil King
Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.
WYKORZYSTANE AKCESORIA
kliknij w zdjęcie i zobacz