Przepis na brownie pieczone na grillu

Brownie to jeden z amerykańskich klasyków, ciasto które jest znane na całym świecie. Brownie to połączenie czekolady, masła, jajek, cukru i mąki w różnych proporcjach. Ciasto ma ciężką, gliniastą konsystencję jest pyszne i bardzo sycące a nam najbardziej smakuje z kwaśnymi owocami które doskonale przełamują jego słodki smak.

Najfajniejsze jest to, że aby przygotować brownie na grillu nie potrzebujecie miksera wystarczy miska i trzepaczka do jajek. Dzięki wykorzystaniu kuchenki bocznej do rozpuszczenia czekolady i masła przygotujesz brownie bez odchodzenia od grilla.

 

SKŁADNIKI NA BROWNIE PIECZONE NA GRILLU

składniki na formę o średnicy 20 cm

250 g gorzkiej czekolady

150 g masła

70 g cukru trzcinowego

150 g mąki pszennej
3 jajka

1 łyżka kakao

½ łyżeczki soli

PRZEPIS NA BROWNIE PIECZONE NA GRILLU

Na kuchence bocznej grilla gazowego ustaw garnuszek w ⅓ wypełniony wodą. Kiedy woda zacznie parować zmniejsz gaz i na garnuszku postaw metalową miskę, włóż do niej 200 g połamanej czekolady oraz masło. Podgrzewaj i mieszaj trzepaczką, kiedy składniki się połączą odstaw do przestygnięcia.

W osobnej misce za pomocą trzepaczki wymieszaj jajka z cukrem. Cały czas mieszając dodaj czekoladę z masłem, a na koniec połącz masę z mąką, solą i kakaem. Spód formy wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej masę i wyrównaj. Pozostałą czekoladę pokrój w kostkę i rozłóż na wierzchu ciasta.

Rozgrzej grill pośrednio ustawiająć pokrętła w pozycji high kiedy temperatura osiągnie 120°C wyłącz środkowe palniki a zewnętrzne zmniejsz do pozycji low. Formę z ciastem ustaw nad środkowymi palnikami i piecz przez 35-40 minut. Średnia temperatura pieczenia to 150-170°C, ciasto jest gotowe gdy pod naciskiem palca górna, środkowa warstwa jest sucha ale nadal sprężysta.


Swoją optymalna konsyctencję ciasto uzyskuje po całkowitym wystudzeniu. Do brownie polecamy gałkę lodów lub owoce, a w wersji minimalistycznej możesz oprószyć ciasto dodatkową porcją gorzkiego kakao i soli w płatkach. 


Smacznego !

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

 

  

Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Infolinia:
+48 16 623 61 72
Punkty
Sprzedaży
Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.