Przepis na curry z indykiem i batatami

Curry z indykiem i batatami przygotowane na grillu? Tak! Wystarczy żeliwny wok i w 20 minut na grillu gazowym przygotujecie prawdziwie azjatyckie danie. Nasza propozycja zawiera mięso z indyka ale równie dobrze możesz wykorzystać kurczaka. W wersji wegańskiej z powodzeniem mięso możesz zastąpić ugotowaną ciecierzycą.

SKŁADNIKI NA CURRY Z GRILLA W ŻELIWNYM WOKU

 

  • 400 g mięsa z indyka

  • 2 średniej wielkości bataty

  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)

  • 1 szklanka bulionu drobiowego

  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry

  • 1 papryczka chilli

  • 1 cebula

  • 3 cm kawałek imbiru

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 łyżki oleju kokosowego

  • do podania: ryż, pietruszka i kolendra

 

Zanim zaczniesz grillować przygotuj wszystkie składniki:

- indyka pokrój na duże kawałki, oprósz solą i pieprzem,

- bataty obierz ze skórki i pokrój w grubą kostkę,

- czosnek i papryczkę chilli pokrój na plasterki, cebulkę pokrój w kostkę, a obrany ze skórki imbir zetrzyj na tarce.

Wyciągnij z grilla jeden ze środkowych rusztów oraz aromatyzer, następnie w to miejsce włóż żeliwny wok.

Rozgrzej grilla do ok. 180ºC, palnik pod wokiem od początku ustaw na LOW. Kiedy grill się rozgrzeje, skręć palniki po bokach woka na medium. Do woka wlej olej kokosowy i przez 3 minuty obsmaż na nim indyka. Dodaj cebulę, a kiedy zrobi się szklista dorzuć czosnek, chilli i starty imbir, mieszaj i podgrzewaj przez kolejne 2 minuty. Do woka dołóż batata, pastę curry, bulion i mleko kokosowe. Zamknij pokrywę grilla i gotuj przez 15 minut, mieszając co jakiś czas. Na koniec dopraw do smaku solą.

W tym czasie na bocznej kuchence ugotuj ryż, aby nabrał orientalnego smaku możesz dodać do gotowania kilka ziaren kardamonu. Curry podawaj gorące z ryżem ugotowanym na sypko i posypane pietruszką lub kolendrą.

Śledź nas na instagramie i zobacz jak powstają nasze przepisy!

@BroilKingPL

Smacznego!

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

 

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.