Przepis na fajitas z wołowiną z grilla gazowego

Fajita to klasyka kuchni meksykańskiej nasza propozycja to wersja z wołowiną, którą możesz również zastąpić mięsem drobiowym. Wybierając wołowinę zwróć uwagę aby była to jedna z delikatniejszych części polędwica, antrykot lub rostbef. Szukaj mięsa ze sprawdzonego źródła, dobrej jakości, delikatnej wołowinie wystarczy kilka minut na grillu w zależności od rodzaju mięsa czas grillowania może się zmieniać.

Fajitas to doskonała propozycja na luźne spotkanie przy grillu. Poszczególne składniki podajemy osobno: patelnię z mięsem i warzywami, sosy, śmietanę i podpieczone na grillu tortille. Największą frajdę sprawia samodzielne nadziewanie swoich placków.

SKŁADNIKI NA FAJITAS Z GRILLA

400 g wołowiny (polędwica, rostbef, antrykot)
1,5 papryki w 3 kolorach
½ cebuli

do podania
placki tortilla
kwaśna śmietana
kawałki limonki
posiekana kolendra i papryczka chilli

składniki na marynatę fajita

½  szklanki soku z pomarańczy
¼ szklanki oliwy
sok z 1 limonki
1 łyżeczka mielonego chilli
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
½ łyżeczki sproszkowanego czosnku
¼ łyżeczki sproszkowanego kuminu
½ łyżeczki soli

Zacznij od przygotowania marynaty, wyciśnij sok z pomarańczy i limonki, dodaj oliwę i przyprawy. Wołowinę pokrój na paski w poprzek ścięgien, włóż do miski z marynatą. Papryki pokrój w paski, a cebulę w piórka, dorzuć warzywa do mięsa i wymieszaj.

Przed grillowaniem przygotuj sosy

Jak zrobić guacamole?

składniki na guacamole
1 awokado
2 ząbki czosnku
szczypta kuminu
sól
sok z 1 limonki

Do przygotowania guacamole możesz wykorzystać moździerz. Wtedy czosnek rozetrzyj z solą i kuminem, dodawaj powoli pokrojone awokado i rozcieraj. Na koniec dodaj sok z limonki i w razie potrzeby dopraw do smaku. Możesz też zblendować wszystkie składniki na gładki sos.

Składniki na meksykańską salsę z pomidorów

2 pomidory
½ papryczki chilli
½ cebuli czerwonej
sok z ½ limonki
garść kolendry
sól

Pomidory obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Dodaj drobno pokrojoną cebulę i plasterki papryczki, wymieszaj z sokiem z limonki dopraw do smaku solą, a przed podaniem wymieszaj z kolendrą.

Jak przygotować fajitas na grillu z wykorzystaniem żeliwnej patelni?

Wstaw do grilla żeliwną patelnię do fajitas i rozgrzej grill do 200°C. Wołowinę i warzywa odsącz z marynaty. Spryskaj patelnię olejem i przełóż mięso, po 2 minutach obróć je na patelni i dołóż warzywa. Grilluj ok 6-8 minut, mieszając co jakiś czas. Mięso powinno być zrumienione z zewnątrz, a warzywa lekko chrupiące. Dokładny czas grillowania zależy od rodzaju i jakości mięsa, najkrótszej obróbki będzie wymagała polędwica, antrykot i rostbef będzie potrzebował kilku minut dłużej.

Uważaj rączka patelni mocno się nagrzewa, do ściągnięcia jej z grilla wykorzystaj silikonowa nakładkę która jest w zestawie. Przestaw patelnię na drewniana podstawkę i od razu podawaj.

Placki podgrzej na grillu, sosy podaj w miseczkach, a mięso i paprykę na gorącej patelni. Postaw miseczkę z kwaśną śmietana, która przełamuje smaki, możesz też podać pokrojoną papryczkę chilli dla miłośników ostrzejszych smaków, kolendrę i obowiązkowo limonkę. Pozwól gościom samodzielnie złożyć ich tortille.

  

Smacznego !

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Infolinia:
+48 16 623 61 72
Punkty
Sprzedaży
Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.