Przepis na fasolkę z grilla

Was też zaskoczył ten nagły spadek temperatury? Już myśleliśmy, że lata w tym roku potrwa jeszcze długo a tu wrzesień zrobił nam psikusa i trzeba nam rozgrzewających dań.

Mimo jesiennej aury nadal przyjemnie jest posiedzieć w ogrodzie. Mamy dla Was coś idealnego na chłodniejsze wieczory. Talerz słodko - ostrej fasolki rozgrzeje i doda energii. Danie, które proponujemy jest sycące i może być samodzielnym posiłkiem. My podaliśmy naszą fasolkę z wędzonymi żeberkami 3-2-1.

Inny

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA FASOLKĘ Z GRILLA W ŻELIWNYM WOKU

  • 500 g wędzonego boczku
  • 3 puszki fasoli (po jednej w kolorach biała, czarna i czerwona)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki melasy (opcjonalnie)
  • 1 szklanka piwa
recipe mask

Sposób przygotowania

Jak przygotować fasolkę na grillu gazowym?

Do przygotowania fasolki wykorzystaliśmy żeliwny wok, aby go zamontować wyciągnij z grilla jeden ruszt oraz aromatyzer, w to miejsce wok. Palniki po bokach woka ustaw na MEDIUM, palnik pod wokiem na LOW i rozgrzej grill do temperatury 180ºC. W rozgrzanym woku podsmaż na rumiano pokrojony w paski boczek. Gdy będzie gotowy wyciągnij go z woka i odłóż na bok.

Fasolka z żeliwnego woka z grilla

Na tłuszczu wytopionym z boczku podsmaż ząbki czosnku oraz przyprawy chilli, kminek i wędzoną paprykę. Pozwól podgrzać im się 1 minutę, a następnie dodaj pomidory i opłukaną z zalewy fasolę. Do woka wlej piwo, dodaj cukier oraz melasę. Zamknij grill i gotuj przez 10 minut mieszając co jakis czas. Dodaj boczek i podgrzewaj razem jeszcze 5-10 minut lub do czasu kiedy fasolka zrobi się gęsta. Na koniec jeżeli to konieczne dopraw fasolkę do smaku solą i pieprzem.

Fasolka z wędzonymi żeberkami

Fasolka doskonale smakuje z wędzonymi żeberkami przygotowanymi metodą 3-2-1. Jeżeli chcesz podać je razem, fasolkę przygotuj na ostatnim etapie karmelizowania się sosu na żeberkach. Podawaj gorące!

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA FASOLKĘ Z GRILLA W ŻELIWNYM WOKU

  • 500 g wędzonego boczku
  • 3 puszki fasoli (po jednej w kolorach biała, czarna i czerwona)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki melasy (opcjonalnie)
  • 1 szklanka piwa
recipe mask
Przewiń do góry