Przepis na fasolkę z grilla

Was też zaskoczył ten nagły spadek temperatury? Już myśleliśmy, że lata w tym roku potrwa jeszcze długo a tu wrzesień zrobił nam psikusa i trzeba nam rozgrzewających dań.

Mimo jesiennej aury nadal przyjemnie jest posiedzieć w ogrodzie. Mamy dla Was coś idealnego na chłodniejsze wieczory. Talerz słodko - ostrej fasolki rozgrzeje i doda energii. Danie, które proponujemy jest sycące i może być samodzielnym posiłkiem. My podaliśmy naszą fasolkę z wędzonymi żeberkami 3-2-1.

 

SKŁADNIKI NA FASOLKĘ Z GRILLA W ŻELIWNYM WOKU

 

500 g wędzonego boczku

3 puszki fasoli (po jednej w kolorach biała, czarna i czerwona)

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka wędzonej papryki

1 łyżeczka chilli w proszku

1 łyżeczka mielonego kminku

1/2 szklanki passaty pomidorowej

1/3 szklanki brązowego cukru

2 łyżki melasy (opcjonalnie)

1 szklanka piwa

 

Jak przygotować fasolkę na grillu gazowym?

Do przygotowania fasolki wykorzystaliśmy żeliwny wok, aby go zamontować wyciągnij z grilla jeden ruszt oraz aromatyzer, w to miejsce wok. Palniki po bokach woka ustaw na MEDIUM, palnik pod wokiem na LOW i rozgrzej grill do temperatury 180ºC. W rozgrzanym woku podsmaż na rumiano pokrojony w paski boczek. Gdy będzie gotowy wyciągnij go z woka i odłóż na bok.

Na tłuszczu wytopionym z boczku podsmaż ząbki czosnku oraz przyprawy chilli, kminek i wędzoną paprykę. Pozwól podgrzać im się 1 minutę, a następnie dodaj pomidory i opłukaną z zalewy fasolę. Do woka wlej piwo, dodaj cukier oraz melasę. Zamknij grill i gotuj przez 10 minut mieszając co jakis czas. Dodaj boczek i podgrzewaj razem jeszcze 5-10 minut lub do czasu kiedy fasolka zrobi się gęsta. Na koniec jeżeli to konieczne dopraw fasolkę do smaku solą i pieprzem.

Fasolka doskonale smakuje z wędzonymi żeberkami przygotowanymi metodą 3-2-1. Jeżeli chcesz podać je razem, fasolkę przygotuj na ostatnim etapie karmelizowania się sosu na żeberkach. Podawaj gorące!

Śledź nas na instagramie i zobacz jak powstają nasze przepisy!

 

@BroilKingPL

 

Smacznego !

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

 

kliknij w zdjęcie i zobacz

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.