Przepis na grillowane dzwonka z karpia

Kolejny przepis na grillowanego karpia, steki z karpia czyli karp grillowany w dzwonkach. Przygotwany w ten sposób karp jest mniej kaloryczny niż ryba smażona na tluszczu, w moim odczuciu mięso jest bardziej delikatne. Duże znaczenie ma oczywiście wybór samej ryby, te mniejsze osobniki do 1,5 kg są najsmaczniejsze.

Karp to bardzo zdrowa ryba, która jest dostępna w Polsce przez cały rok. Nie musi pokonywać wielu kilometrów, aby trafić na nasze stoły, dzięki czemu łatwo o dostępność świeżej ryby. Jeżeli lubicie karpia, warto sięgać po niego częściej, niż tylko w grudniu. Choć karp głównie kojarzy nam się z zimą to z całą pewnością, będzie świetnym urozmaiceniem jadłospisu, również w ciepłym sezonie grillowym.

 

SKŁADNIKI DO PRZYGOTOWANIA GRILLOWANYCH STEKÓW Z KARPIA

Czas przygotowania: 15 minut + marynowanie

Czas pieczenia: 40 minut

 

Składniki na kolację dla 4 osób:

  • ok. 1,5 kg karp
  • 2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki płatków chilli
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku i rozmarynu
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

 

JAK PRZYGOTOWAĆ GRILLOWANE STEKI Z KARPIA

Cytryny umyj i sparz, zetrzyj około 1 łyżeczkę skórki i wyciśnij sok z połowy cytryny. Sok wymieszaj z oliwą i dodaj skórkę cytryny, posiekany drobno ząbek czosnku oraz pozostałe przyprawy. Wypatroszonego karpia umyj i ostrym nożem pokrój na 2 cm dzwonka. Natrzyj przygotowaną marynatą i odłóż do lodówki przynajmniej na godzinę. Pozostałą marynatę i pokrojone na połówki cytryny zostaw do grillowania.

Ruszta na których będzie grillowana ryba powinny być obrócone stroną rynienkową do góry, możesz też użyć płytę żeliwną. Nasmaruj ruszty olejem przy pomocy pędzelka z silikonowym włosiem i rozgrzej grill gazowy ustawiając pokrętła w pozycji MAX. Kiedy grill uzyska temperaturę 220ºC zmniejsz moc środkowych palników. W zależności od temperatury otoczenia utrzymuj stałą temperaturę na poziomie ok. 180ºC wewnątrz grilla regulując moc palników.

 

Przed położeniem i odwróceniem ryby na grillu posmaruj ją marynatą. Grilluj po 5-6 minut z każdej strony. Mięso ryby jest delikatne, dlatego do odwracania dobrze jest użyć łopatki. W międzyczasie upiecz na ruszcie połówki cytryny, które posłużą później do wyciskania na ugrillowana rybę.

Śledź nas na instagramie i zobacz jak powstają nasze przepisy!

@BroilKingPL

Smacznego!

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

 

 

 

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.