Przepis na kurczaka na piwie z grilla

Kurczak pieczony na piwie z wykorzystaniem naszej brytfanny ze stojakiem to przepis dzięki, któremu przygotujecie mięso i dodatki w jednym czasie. Dzięki wykorzystaniu stojaka, kurczak stoi stabilnie, równomiernie się opieka no i nie trzeba walczyć ze zmywaniem naklejki z butelki :)

Pragnę podzielić się popularną metodą grillowania kurczaka w całości, szczególnie przydatną dla osób, które posiadają grilla Broil King bez zestawu rożna obrotowego. Jest nią amerykański sposób nazywany "beer can chicken". Tradycyjnie kurczak usadzany był na otwartej puszce z piwem, które odparowywało i nadawało smaku oraz soczystości kurczakowi od wewnątrz. Stworzyliśmy specjalny stojak do grillowania tą metodą, który zapewnia większą stabilność, brytfanna przechwytuje wyciekający tłuszcz zapobiegając przypaleniu a także ze względów zdrowotnych - farba z puszki poddana temperaturze wnika w przygotowane danie i może negatywnie wpłynąć na zdrowie

 

Jeżeli nie znacie kurczaka marynowanego w maślance to musicie spróbować. Przepis jest banalnie prosty, dwa składniki marynaty, a mięso po upieczeniu jest soczyste i delikatne.
Dzięki maślance kurczak piecze się szybciej, a jego skórka jest chrupiąca i rumiana.

 

SKŁADNIKI NA KURCZAKA NA PIWIE Z GRILLA

  • 1 kurczak zagrodowy do 1,5 kg

  • 500 ml maślanki

  • 2 łyżki soli + do natarcia

  • 1 szklanka piwa, u nas pszeniczne

  • kilka gałązek pietruszki i koperku

Sposób przygotowania kurczaka na stojaku do kurczaka z brytfanną

Kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem i natrzyj solą od środka i z zewnątrz. Przełóż go do dużego strunowego woreczka. Maślankę wymieszaj z dwoma łyżkami soli i zalej nią mięso, zamknij woreczek tak aby pozbyć się powietrza, dzięki temu cały kurczak będzie obtoczony w maślance. Odstaw kurczaka na noc do lodówki, minimalny czas marynowania to 12 godzin.

Kurczak przed grillowaniem powinien nabrać temperatury pokojowej, dlatego wyciągnij go wcześniej z lodówki, otrząśnij z marynaty i pozwól się ogrzać. Nie śpiesz się, to ważne i pozwoli Twojemu kurczakowi piec się równomiernie.

Stojak na kurczaka przykręć do brytfanny, wlej piwo i włóż świeże zioła, a następnie nałóż na stojak kurczaka. Do brytfanny możesz włożyć warzywa, które upieką się razem z kurczakiem, a kapiący sok nada im wyjątkowego smaku.

U nas w brytfannie znalazła się dynia, młode ziemniaczki, marchewka, czerwona cebula, suszone śliwki i czosnek. Warzywa, które pieczesz w brytfannie skrop oliwą i oprósz przyprawami. Przed pieczeniem podlej je odrobiną piwa lub soku jabłkowego.

Wyciągnij z grilla górną półkę do grillowania. Poniżej instrukcja jak to zrobić. 

Ustawiając palniki na pełną moc rozgrzej grill do temperatury 220°C. Następnie wyłącz środkowe palniki, a boczne pokrętła ustaw na medium. W ten sposób kurczaka będziemy grillować metodą pośrednią. Brytfannę z kurczakiem ustaw na środkowych rusztach. Czas jaki przyjmuje się na pieczenie drobiu to 1godzina na 1kg kurczaka. Dzięki maślance ten czas nam się skraca i po godzinie nasz 1,5 kurczak był już gotowy, średnia temperatura pieczenia to 220°C.

Aby mieć pewność czy mięso jest dostatecznie upieczone sprawdź jego temperaturę wewnętrzną, wykorzystując termometr do błyskawicznego pomiaru temperatury lub termometr z dwoma sondami. W przypadku drobiu uznajemy go za upieczony, gdy temperatura wewnętrzna mięsa osiągnie 77 stopni w przypadku piersi i 83 stopnie w przypadku nóżek.

Po upieczeniu odstaw kurczaka na kilka minut aby mięso odpoczęło następnie pokrój go na części i podawaj razem z pieczonymi warzywami.

 

Smacznego!

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

  

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.