Przepis na kurczaka na piwie z grilla

flame

Metoda przyrządzenia:

Pieczenie
food tray

Typ posiłku:

Drób
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

24 godz. / 1 godz. 10 min.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Średni
Temperatura mięsa

Temperatura w mięsie (°C)

77
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

220

Kurczak pieczony na piwie z wykorzystaniem naszej brytfanny ze stojakiem to przepis dzięki, któremu przygotujecie mięso i dodatki w jednym czasie. Dzięki wykorzystaniu stojaka, kurczak stoi stabilnie, równomiernie się opieka no i nie trzeba walczyć ze zmywaniem naklejki z butelki :)

Pragnę podzielić się popularną metodą grillowania kurczaka w całości, szczególnie przydatną dla osób, które posiadają grilla Broil King bez zestawu rożna obrotowego. Jest nią amerykański sposób nazywany "beer can chicken". Tradycyjnie kurczak usadzany był na otwartej puszce z piwem, które odparowywało i nadawało smaku oraz soczystości kurczakowi od wewnątrz. Stworzyliśmy specjalny stojak do grillowania tą metodą, który zapewnia większą stabilność, brytfanna przechwytuje wyciekający tłuszcz zapobiegając przypaleniu a także ze względów zdrowotnych - farba z puszki poddana temperaturze wnika w przygotowane danie i może negatywnie wpłynąć na zdrowie

Jeżeli nie znacie kurczaka marynowanego w maślance to musicie spróbować. Przepis jest banalnie prosty, dwa składniki marynaty, a mięso po upieczeniu jest soczyste i delikatne. Dzięki maślance kurczak piecze się szybciej, a jego skórka jest chrupiąca i rumiana

 

 

 

 

 

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA KURCZAKA NA PIWIE Z GRILLA

  • 1 kurczak zagrodowy do 1,5 kg
  • 500 ml maślanki
  • 2 łyżki soli + do natarcia
  • 1 szklanka piwa, u nas pszeniczne
  • kilka gałązek pietruszki i koperku
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotownaie kurczaka do grillowania

Kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem i natrzyj solą od środka i z zewnątrz. Przełóż go do dużego strunowego woreczka. Maślankę wymieszaj z dwoma łyżkami soli i zalej nią mięso, zamknij woreczek tak aby pozbyć się powietrza, dzięki temu cały kurczak będzie obtoczony w maślance. Odstaw kurczaka na noc do lodówki, minimalny czas marynowania to 12 godzin.

Kurczak przed grillowaniem powinien nabrać temperatury pokojowej, dlatego wyciągnij go wcześniej z lodówki, otrząśnij z marynaty i pozwól się ogrzać. Nie śpiesz się, to ważne i pozwoli Twojemu kurczakowi piec się równomiernie.

Grillowanie kurczaka na stojaku

Stojak na kurczaka przykręć do brytfanny, wlej piwo i włóż świeże zioła, a następnie nałóż na stojak kurczaka. Do brytfanny możesz włożyć warzywa, które upieką się razem z kurczakiem, a kapiący sok nada im wyjątkowego smaku.

U nas w brytfannie znalazła się dynia, młode ziemniaczki, marchewka, czerwona cebula, suszone śliwki i czosnek. Warzywa, które pieczesz w brytfannie skrop oliwą i oprósz przyprawami. Przed pieczeniem podlej je odrobiną piwa lub soku jabłkowego.

Ustawiając palniki na pełną moc rozgrzej grill do temperatury 220°C. Następnie wyłącz środkowe palniki, a boczne pokrętła ustaw na medium. W ten sposób kurczaka będziemy grillować metodą pośrednią. Brytfannę z kurczakiem ustaw na środkowych rusztach. Czas jaki przyjmuje się na pieczenie drobiu to 1godzina na 1kg kurczaka. Dzięki maślance cały kurczak z grilla piecze się szybciej, a jego skórka jest chrupiąca i rumiana. Po godzinie nasz 1,5 kurczak był już gotowy, średnia temperatura pieczenia to 220°C.

Podawanie piwnego kurczaka

Aby mieć pewność czy mięso jest dostatecznie upieczone sprawdź jego temperaturę wewnętrzną, wykorzystując termometr do błyskawicznego pomiaru temperatury lub termometr z dwoma sondami. W przypadku drobiu uznajemy go za upieczony, gdy temperatura wewnętrzna mięsa osiągnie 77 stopni w przypadku piersi i 83 stopnie w przypadku nóżek. Po upieczeniu odstaw kurczaka na kilka minut aby mięso odpoczęło następnie pokrój go na części i podawaj razem z pieczonymi warzywami.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA KURCZAKA NA PIWIE Z GRILLA

  • 1 kurczak zagrodowy do 1,5 kg
  • 500 ml maślanki
  • 2 łyżki soli + do natarcia
  • 1 szklanka piwa, u nas pszeniczne
  • kilka gałązek pietruszki i koperku
recipe mask
Przewiń do góry