Przepis na nadziewane karczochami polędwiczki wieprzowe z grilla

Polędwiczki wieprzowe to jedne z najbardziej cenionych gatunków mięsa wieprzowego. Polędwiczki wieprzowe z grilla są delikatne i soczyste. Nadziane marynowanymi karczochami oraz marynowane w ziołowej oliwie mają wyjątkowy smak. Jest to przepis, który zadowoli każdego, nawet najbardziej wymagającego gościa. Polędwiczkę z grilla możesz podać z grillowanymi warzywami, pieczywem lub ulubionym sosem. Polecamy wypróbować prosty przepis na argeńtyński sos chimichurri, potrzebne składniki oraz sposób przygotowania znajdziesz w przepisie.

SKŁADNIKI NA POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z GRILLA

2 polędwiczki wieprzowe o łącznej wadze ok 1 kg

½ słoiczka marynowanych karczochów

100 ml oliwy

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka pieprzu

4 ząbki czosnku

kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu

 

do podania - opcjonalnie

pieczywo, sos chimichurri

 

Sposób nadziewania i marynowania polędwiczek wieprzowych na grilla

Oczyszczoną z błon polędwiczkę natnij wzdłuż i nadziej ją karczochami. Zwiąż nadziane mięso sznurkiem wędliniarskim (bawełniana nić) lub zepnij wykałaczkami.

Tak przygotowane polędwiczki przełóż do miski, wlej oliwę, wrzuć porwane gałązki rozmarynu i tymianku. Dodaj sól, pieprz i posiekane ząbki czosnku. Następnie wymieszaj, wetrzyj marynatę w mięso i odstaw przynajmniej na 2-3 godziny.

Instrukcja grillowania polędwiczek na grillu gazowym z diamentowym wzorem w 4 krokach

Sposób podania dania jest bardzo ważny. Dania spożywamy nie tylko degustując je ustami, ale również poprzez zapach i wygląd. Dlatego dzielimy się sposbem na uzyskanie pięknego, ciągłego diamentowego wzrou na całej polędwiczce. Zapewni on również rónomierne wysmażenie całej polędwicy. 

Krok 1

Przed grillowaniem wyciągnij wcześniej mięso z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Rozgrzej grill do 250°C i przykręć pokrętła palników do pozycji pomiędzy medium a low. Pokryj ruszt olejem.

Krok 2

Wyobraź sobie, że przekrój polędwiczki jest trójkątem i będziemy grillować każdą z trzech stron trójkąta polędwiczki. Połóż polędwiczki na ruszcie pod kątem 45° lub na godzinie 10:00.

Obracając polędwiczkę ze strony 1 na 2 i kolejno 3, robimy to poprzez toczenie, bez podnoszenia. Jest to ważne aby uzyskać piękną ciągłą krateczkę. 

Polędwiczki na ruszcie toczymy, nie podnosimy ich z rusztu. W ten sposób uzyskasz piękną ciągłą kratkę.

Polędwiczki wieprzowe należy obracać co 3 minuty. Czyli grillować łącznie 9 minut. 

Krok 3

Następnie polędwiczki przełóż o 180° na godzinę 14:00 i grilluj kolejne 9 minut, obracając na ruszcie co 3 minuty. Łączny czas grillowania to 18 minut. Polędwiczkę przełóż na deskę, przykryj folią i odstaw na 10 minut.

Krok 4

Po tym czasie możesz pokroić faszerowaną polędwiczkę wieprzową na grube plastry i serwować z dodatkami. Nasza polędwiczka jest podana na grillowanym pieczywie z sosem chimichurri. Sos wspaniale uzupełnia smak mięsa, jest bardzo prosty do zrobienia i pasuje do wielu grillowanych mięs i warzyw.

Składniki na sos chimichurii do mięs z grilla

1 duży pęczek pietruszki
2 gałązki oregano
3 ząbki czosnku
2 łyżki czerwonego octu winnego
6 łyżek oliwy
1 papryczka chilli
½ łyżeczki soli

Jak zrobić sos chimichurri?

Sos możesz zrobić na dwa sposoby: drobno posiekać wszystkie składniki i wymieszać z octem, oliwą i solą lub wrzucić składniki na sos do blendera i w kilka sekund przygotować gładki sos. Na zdjęciach zobaczysz pierwszą wersję czyli sos w którym wyczuwalne i widoczne są poszczególne składniki sosu. W kuchni Tex-Mex można spotkać wersję z limonką, kolendrą czy kuminem - sami zdecydujcie która opcja jest dla Was najsmaczniejsza.

Smacznego !

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

  

Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Infolinia:
+48 16 623 61 72
Punkty
Sprzedaży
Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.