Przepis na proziaki grillowane na płycie żeliwnej

Każdy z nas ma taką potrawę, której smak przywodzi na myśl wspomnienia. Często mają związek z konkretnymi wydarzeniami lub bliską osobą. Taką potrawą dla mnie są proziaki - inaczej placki na sodzie. To tradycyjna potrawa pochodząca z podkarpacia, o której słyszano po raz pierwszy ponad 150 lat temu. Mi kojarzy się z beztroskimi wakacjami u dziadków, którzy piekli proziaki na blasze pieca kaflowego. Jedliśmy je z masłem i mlekiem. Ostatnio naszła mnie myśl - dlaczego nie spróbować zrobić je na grillu, przecież mogę wykorzystać do tego celu płytę żeliwną? Wystarczy tylko chwila i proziaki będą gotowe - wyszły pyszne, prawie jak te babcine - z pulchnym i wilgotnawym wnętrzem. Spróbuj, a na pewno nie pożałujesz!

Czas przygotowania: 15 minut + 10 minut (wyrastanie)
Czas grillowania: około 30 minut
Porcja dla: 4-5 osób

 

SKŁADNIKI NA PROZIAKI GRILLOWANE NA PŁYCIE ŻELIWNEJ

  • 450 g mąki pszennej
  • 300 ml maślanki lub kefiru
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli

 

OPCJONALNIE DO PODANIA:

  • masło
  • dżem lub powidła (jeżeli lubisz je jeść na słodko)

 

PRZEPIS NA PROZIAKI GRILLOWANE NA PŁYCIE ŻELIWNEJ

Wyjmij składniki, aby nabrały temperatury pokojowej. Proziaki lubią ciepło. Do miski wsyp mąkę, wymieszaj z solą i sodą oczyszczoną. Dodaj maślankę i roztrzepane wcześniej jajko. Wymieszaj widelcem, kiedy składniki wstępnie się połączą przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj ciasto dłońmi. Stolnicę podsyp mąką. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i może być lekko klejące. Jeżeli Twoje ma rzadką konsystencję dosyp mąki, konsystencja ciasta jest również zależna od tego jakiej używasz maślanki - gęstej czy rzadkiej. Na oprószonej stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1,5cm. Wytnij krążki ciasta i odłóż na papierze do pieczenia, przykryj ściereczką i pozwól im odpocząć przez 10 minut. W tym czasie rozgrzej płytę.

 

Żeliwną płytę umieścić na palniku bocznej kuchenki, możesz je również grillować na płycie żeliwnej założonej w miejsce rusztu. Odpal palnik, ustaw moc na MEDIUM i rozgrzej płytę. Przykręć moc palnik prawie do MINIMUM i smaż proziaki na suchej płycie. Układaj placki partiami, obracaj co 2-3 minuty. Twoje ciasto powinno być już wtedy zarumienione. Do przewracania placków pomocna będzie łopatka Imperial. Po pierwszym przełożeniu możesz bardzo delikatnie spłaszczyć proziaki ale nie rób tego zbyt mocno. Po upieczeniu ściągnij proziaki z płyty i nakładaj kolejną partię. 

 

Proziaki serwuj zaraz po przygotowaniu. Najczęściej podaje się je z masłem, masłem czosnkowym, równie dobrze smakują na słodko z dodatkiem dżemu lub miodu.

Śledź nas na Instagramie i zobacz, jak powstają nasze przepisy!

@BroilKingPL

Smacznego!

Kucharz Broil King

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

 

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.