Przepis na ser camembert z grilla

Camembert z grilla to jeden z naszych pomysłów na wegetariańską przystawkę, przekąskę lub urozmaicenie mięsnego grilla. To jeden z bardziej popularnych serów podpuszczkowych, a dzięki swojej skórce z białej pleśni świetnie nadaje się do grillowania. Jego miękki środek pod wpływem ciepła robi się płynny. Najczęściej podawany jest z żurawiną, grillowanymi warzywami czy owocami.

Szukasz wegetariańskich inspiracji: Na blogu znajdziesz jeszcze przepisy na grillowaną cukinię i bakłażana oraz pieczarki z grilla.

SKŁADNIKI NA CAMEMBERT Z GRILLA

ser camembert

 

do podania (opcjonalnie)

plastry boczku

gruszka lub jabłko

sos żurawinowy

orzechy włoskie

miód

świeże zioła: rozmaryn i tymianek

 

Sposób grillowania sera camembert

Camembert możesz grillować na ruszcie albo wykorzystać do tego klonową deskę. Do deski serów na grillu możesz przygotuj plasterki boczku, gruszki lub jabłka oraz pieczywo. Boczek najlepiej grillować na żeliwnej płycie, a gruszkę na rynienkowej stronie rusztu.

 

Przed grillowaniem deskę klonową namocz 30 minut w wodzie, wytrzyj do sucha i natłuść stronę na której będziesz grillować sery. Możesz również spróbować tego samego przepisu na desce cedrowej. Rozgrzej grill gazowy do 150°C, posmaruj tłuszczem ruszt i zrób diamentowy wzór na jednej stronie sera (wystarczy 15 sekund, obrót o 90° i kolejne 15 sekund). Przełóż sery na deskę (kratką do góry) i połóż ją na ruszcie. Sery grilluj 20 minut metodą pośrednią, czyli tylko z palnikami zewnętrznymi. W tym czasie przygotuj dodatki.

Dodatki do sera camembert z grilla

Jednym z nich może być grillowany boczek. Najprościej zrobić go na płycie żeliwnej. Jego chrupkość oraz zawarta w nim sól, świetnie komponuje się z serem oraz słodką żurawiną. 

Jako słodki dodatek do grillowanego sera, świetnie pasuje grillowane jabłko i gruszka. Wystarczy pokroić te owoce w grube plasterki około 0,5 cm i grillować je na ruszcie w pozycji rynienkowej do usyskania miękkości oraz zewnętrznej karmelizacji. 

Proponujemy do sera podać również orzechy włoskie. Można je również podprażyć na płycie żeliwnej. 

Ostatnim proponowanym dodatkiem są grillowane grzanki. Można na nich podać płynący camembert. 

 

Grillowane camemberty podawaj bezpośrednio na desce od razu po ściągnięciu z rusztu. Dzięki grillowaniu w niskiej temperaturze wnętrze sera jest płynne.

 

WARTO WIEDZIEĆ!
Camembert to miękki ser podpuszczkowy. Nazwa sera pochodzi od wsi w Normandii, gdzie w 1791 r. opracowano ścisłą recepturę produkcji tego sera. 
 

 

Smacznego !

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

  

Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.