Przepis na ser camembert z grilla

Grillowany ser camembert to jeden z naszych pomysłów na wegetariańską przystawkę, przekąskę lub urozmaicenie mięsnego grilla. To jeden z bardziej popularnych serów podpuszczkowych, a dzięki swojej skórce z białej pleśni świetnie nadaje się do grillowania. Jego miękki środek pod wpływem ciepła robi się płynny. Tego typu ser z grilla najczęściej podawany jest z żurawiną, grillowanymi warzywami czy owocami.

WARTO WIEDZIEĆ!
Camembert to miękki ser podpuszczkowy. Nazwa sera pochodzi od wsi w Normandii, gdzie w 1791 r. opracowano ścisłą recepturę produkcji tego sera.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

do podania (opcjonalnie):

  • plastry boczku
  • gruszka lub jabłko
  • sos żurawinowy
  • orzechy włoskie
  • miód
  • świeże zioła: rozmaryn i tymianek
recipe mask

Sposób przygotowania

Jak grillować ser camembert?

Camembert możesz grillować na ruszcie albo wykorzystać do tego klonową deskę. Do deski serów na grillu możesz przygotuj plasterki boczku, gruszki lub jabłka oraz pieczywo. Boczek najlepiej grillować na żeliwnej płycie, a gruszkę na rynienkowej stronie rusztu. Przed grillowaniem deskę klonową namocz 30 minut w wodzie, wytrzyj do sucha i natłuść stronę na której będziesz grillować sery. Możesz również spróbować tego samego przepisu na desce cedrowej

Grillowanie sera

Rozgrzej grill gazowy do 150°C, posmaruj tłuszczem ruszt i zrób diamentowy wzór na jednej stronie sera (wystarczy 15 sekund, obrót o 90° i kolejne 15 sekund). Przełóż sery na deskę (kratką do góry) i połóż ją na ruszcie. Sery grilluj 20 minut metodą pośrednią, czyli tylko z palnikami zewnętrznymi. W tym czasie przygotuj dodatki.

Dodatki do sera camembert na grilla

Jednym z nich może być grillowany boczek. Najprościej zrobić go na płycie żeliwnej. Jego chrupkość oraz zawarta w nim sól, świetnie komponuje się z serem oraz słodką żurawiną. 

Jako słodki dodatek do grillowanego sera, świetnie pasuje grillowane jabłko i gruszka. Wystarczy pokroić te owoce w grube plasterki około 0,5 cm i grillować je na ruszcie w pozycji rynienkowej do usyskania miękkości oraz zewnętrznej karmelizacji. 

Proponujemy do sera podać również orzechy włoskie. Można je również podprażyć na płycie żeliwnej. 

Ostatnim proponowanym dodatkiem są grillowane grzanki. Można na nich podać płynący camembert grillowany. 

Podawanie grillowanego sera camembert

Grillowane camemberty podawaj bezpośrednio na desce od razu po ściągnięciu z rusztu. Dzięki grillowaniu w niskiej temperaturze wnętrze sera jest płynne.

Potrzebne składniki

do podania (opcjonalnie):

  • plastry boczku
  • gruszka lub jabłko
  • sos żurawinowy
  • orzechy włoskie
  • miód
  • świeże zioła: rozmaryn i tymianek
recipe mask
Przewiń do góry