Przepis na skrzydełka Buffalo

Skrzydełka z kurczaka do jeden z naszych ulubionych fingerfoods - czyli potraw, które je sie palcami :) Stopień ostrości zależy od Was bo razem z przepisem na to jak ugrillować skrzydełka buffalo dajemy Wam również przepis na domowy sos do skrzydełek. Pamiętajce, te skrzydełka muszą być ostre - w tym cała zabawa, nie żalujcie więc sobie tej przyjemności, a dzieciom zróbcie lepiej kukurydzę ;)

PRZEPIS NA BUFFALO CHICKEN WINGS

 

1-2 kg Skrzydełek z kurczaka

 

Umyte i osuszone skrzydełka podziel na 3 części, do grillowania użyjemy dwóch większych, te najcieńsze wyrzuć lub odłóż (możesz wykorzystać je na przykład do przygotowania bulionu drobiowego).

 

JAK PRZYGOTOWAĆ DOMOWY SOS DO PIKANTYCH SKRZYDEŁEK BUFFALO ?

 

100 g masła

2 ząbki czosnku

2 łyżki brązowego cukru

1 łyżka syropu klonowego

1 szklanka passaty pomidorowej

1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

1 łyżka ostrej papryki lub pieprzu cayenne - i tu uwaga, ostrość to indywidualna kwestia, dlatego ilość pikantnej przyprawy dostosuj do swojego gustu

 

Skrzydełka oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej grill, a kiedy osiągnie temperaturę 180°C przykręć pokrętła do medium - low. Natłuść ruszt olejem i połóż skrzydełka na grillu. Grilluj przez 30 minut, po 15 minutach obracając je na grillu.

Kiedy skrzydełka grillują się na bocznej kuchence przygotuj swój pikantny sos. Rozgrzej masło oraz dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj syrop klonowy, sos pomidorowy i słodką paprykę. Zagotuj sos i pozwól mu się zredukować, kiedy zrobi się gęsty dopraw go do smaku cukrem i pikantną papryką. Ilość cukru zależy od tego jak kwaśne są pomidory, pieprz cayenne dodawaj do smaku według uznania. 

Wstępnie zgrillowane skrzydełka przełóż do brytfanny lub miski i zalej 2/3 ilości sosu, wymiejszaj i połóż na grill na kolejne 10-15 minut. Odwracaj je w tym czasie kilka razy, żeby się nie przypaliły ale tak, aby sos miał szansę się skarmelizować. Gotowe skrzydełka zdejmij z grilla i ponownie porzełóż do naczynia z sosem . Wymieszaj i podawaj gorące.

Do pikantynych skrzydełek buffalo możesz podać grillowaną kukurydzę (zobacz przepis na grillową kukurydze w kolbach) oraz kawałki cytryny. Do przełamania ostrości i odpoczynku dla kubków smakowych, możesz podać seler naciowy oraz sos jogurtowy tahini.

Smacznego !

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

 

Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.