Pstrąg z grilla z masłem czosnkowym - przepis

Jak długo grillować pstrąga
Czas przygotowania: 20 minut + 120 minut marynowanie
Czas pieczenia: 18-20 minut
Pstrąg grillowany - składniki
- 2 pstrągi
- pęczek pietruszki
- cytryna
- sól, pieprz
Masło czosnkowe - składniki
- 100 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Jak przygotować pstrąga na grilla?
Pstrągi umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie wewnątrz oraz zewnątrz skrop cytryną, natrzyj solą i oprósz pieprzem. Zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki przynajmniej na 2 godziny.
Miękkie masło rozgnieć widelcem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pietruszkę. Wymieszaj i dopraw do smaku. Przełóż na folię, zawiń jak cukierek i schowaj do zamrażarki.
Do brzucha ryby włóż plastry cytryny, masła oraz kilka gałązek pietruszki. Możesz dla pewności spiąć brzegi wykałaczkami namoczonymi w wodzie. Wierzch ryby spryskaj oliwą.
Jak grillować pstrąga na grillu gazowym
Rozgrzej ogrodowy grill do temp 200°C, ustaw palniki w pozycji medium-low a ruszt posmaruj olejem. Grilluj pstrąga przez 18-20 minut, pamiętając aby w połowie czasu przewróć rybę za pomocą szerokiej łopatki, wcześniej posmaruj jej wierzch oliwą. Ponieważ czas pieczenia może być zmienny w zależności np. od wagi lub temperatury, najlepiej upewnić się, że ryba jest gotowa sprawdzając jej temperaturę. W ten sposób masz pewność, że pstrąg jest gotowy i nie wysuszony zbyt długim pieczeniem. Celuj w temperaturę 63°C. Do pomiaru wykorzystaj błyskawiczny termometr.
Pstrąga podawaj z masłem czosnkowym i kawałkami cytryny jako dodatek świetnie sprawdzą się grillowane ziemniaczki.
Kucharz Broil King
WYKORZYSTANE AKCESORIA
kliknij w zdjęcie i zobacz