Pstrąg z grilla z masłem czosnkowym - przepis

Przygotowanie pstrąga na grillu może wydawać się trudne. Często z obawy o to, że mięso się rozpadnie sięgamy po folię aluminiową i grillujemy rybę tak naprawdę "gotując" ją zawiniętą w aluminium. Aby bezpiecznie grillować rybę taką jak pstrąg, dorada czy inne w całości wykorzystaj ruszt w pozycji rynienkowej. Rozgrzej grill do odpowiedniej temperatury i pamiętaj zawsze natłuścić zarówno ruszta jak i pstrąga przed grillowaniem.

Jak długo grillować pstrąga

Czas przygotowania: 20 minut + 120 minut marynowanie
Czas pieczenia: 18-20 minut

Pstrąg grillowany - składniki

  • 2 pstrągi
  • pęczek pietruszki
  • cytryna
  • sól, pieprz

Masło czosnkowe - składniki

  • 100 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Jak przygotować pstrąga na grilla?

Pstrągi umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie wewnątrz oraz zewnątrz skrop cytryną, natrzyj solą i oprósz pieprzem. Zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki przynajmniej na 2 godziny.

Miękkie masło rozgnieć widelcem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pietruszkę. Wymieszaj i dopraw do smaku. Przełóż na folię, zawiń jak cukierek i schowaj do zamrażarki.

Do brzucha ryby włóż plastry cytryny, masła oraz kilka gałązek pietruszki. Możesz dla pewności spiąć brzegi wykałaczkami namoczonymi w wodzie. Wierzch ryby spryskaj oliwą.

 

Jak grillować pstrąga na grillu gazowym

Rozgrzej ogrodowy grill do temp 200°C, ustaw palniki w pozycji medium-low a ruszt posmaruj olejem. Grilluj pstrąga przez 18-20 minut, pamiętając aby w połowie czasu przewróć rybę za pomocą szerokiej łopatki, wcześniej posmaruj jej wierzch oliwą. Ponieważ czas pieczenia może być zmienny w zależności np. od wagi lub temperatury, najlepiej upewnić się, że ryba jest gotowa sprawdzając jej temperaturę. W ten sposób masz pewność, że pstrąg jest gotowy i nie wysuszony zbyt długim pieczeniem. Celuj w temperaturę 63°C. Do pomiaru wykorzystaj błyskawiczny termometr.

Pstrąga podawaj z masłem czosnkowym i kawałkami cytryny jako dodatek świetnie sprawdzą się grillowane ziemniaczki.

 

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

 

  

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.