Szaszłyki z mielonego mięsa

Czas przygotowania: 20 minut + 30 minut chłodzenie
Czas pieczenia: 12-15 minut
PRZEPIS NA SZASZŁYKI Z MIELONEGO MIĘSA WIEPRZOWEGO:
- 600 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
- 1 mała cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżka klarowanego masła
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- sól, pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na kuchence bocznej na grillu gazowym przesmaż ją na maśle i dodaj do mięsa z łopatki. Wbij jajka, dodaj bułkę tartą, posiekaną natkę oraz przyprawy. Wyrób dokładnie masę i podziel na osiem części. Wilgotnymi dłońmi formuj podłużne kotlety które nabij na szpikulce do szaszłyków. Możesz również wykorzystać patyczki bambusowe ale pamiętaj aby je wcześniej namoczyć w wodzie. Tak przygotowane szaszłyki odstaw do lodówki przynajmniej na 30 minut.
Kotleciki grillujemy 12-15 minut z pokrętłami ustawionymi w połowie. Najlepiej zrobić to tak, aby uzyskać krateczkę. W tym celu odkładaj patyczki pod kątem 45 stopni względem rusztu, raz w jedną stronę, następnie w drugą.
Kotleciki możesz podać z ogórkiem i kawałkiem cytryny, doskonale pasuje do tego kuskus a jak lubisz ostrzejsze smaki dopraw całość plasterkami chili i podaj z paprykowym ajvarem.
Smacznego !
Kucharz Broil King
Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.
WYKORZYSTANE AKCESORIA
kliknij w zdjęcie i zobacz