Szaszłyki z mielonego mięsa

Szaszłyki z mielonego mięsa są popularne w kuchni greckiej, tureckiej czy bułgarskiej różni je rodzaj mięsa i przyprawy. Ale czy nasza polska kuchnia nie ma swojego nieśmiertelnego mielonego

Czas przygotowania: 20 minut + 30 minut chłodzenie

Czas pieczenia: 12-15 minut

 

SKŁADNIKI

600 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej

1 mała cebula

2 jajka

3 łyżki bułki tartej

2 łyżki natki pietruszki

1 łyżka klarowanego masła

½ łyżeczki słodkiej papryki

sól, pieprz do smaku

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na kuchence bocznej na grillu gazowym przesmaż ją na maśle i dodaj do mięsa z łopatki. Wbij jajka, dodaj bułkę tartą, posiekaną natkę oraz przyprawy. Wyrób dokładnie masę i podziel na osiem części. Wilgotnymi dłońmi formuj podłużne kotlety które nabij na szpikulce do szaszłyków. Możesz również wykorzystać patyczki bambusowe ale pamiętaj aby je wcześniej namoczyć w wodzie. Tak przygotowane szaszłyki odstaw do lodówki przynajmniej na 30 minut.

Kotleciki grillujemy 12-15 minut z pokrętłami ustawionymi w połowie. Najlepiej zrobić to tak, aby uzyskać krateczkę. W tym celu odkładaj patyczki pod kątem 45 stopni względem rusztu, raz w jedną stronę, następnie w drugą. 

Kotleciki możesz podać z ogórkiem i kawałkiem cytryny, doskonale pasuje do tego kuskus a jak lubisz ostrzejsze smaki dopraw całość plasterkami chili i podaj z paprykowym ajvarem.

 

Smacznego !

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

 

  

 

Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Infolinia:
+48 16 623 61 72
Punkty
Sprzedaży
Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.