Grillowanie na grillach gazowych z roku na rok zyskuje coraz większą popularność. Zasilane gazem urządzenia nie emitują szkodliwych substancji, pozwalają kontrolować temperaturę i w łatwiejszy sposób uzyskać oczekiwany efekt na talerzu. Na rynku dostępnych jest wiele modeli, które różnią się między sobą wielkością, liczbą palników czy materiałem wykonania. To właśnie liczba palników, a co za tym idzie powierzchnia rusztu mają ogromny wpływ na wybór konkretnego modelu. Jeśli grillujesz często, ale przede wszystkim dla siebie, rodziny czy niewielkiego grona znajomych nie potrzebujesz największego grilla zajmującego pół tarasu. W takiej sytuacji idealnym wyborem będzie grill z 3 palnikami. Poznaj zalety grilli 3-palnikowych i przekonaj się, dlaczego mogą okazać się najlepszym wyborem do Twojego ogrodu.
Grille z trzema palnikami to urządzenia o kompaktowym rozmiarze, często postrzegane jako małe grille gazowe. Niewielki rozmiar produktu sprawia, że grill nie zajmuje wiele miejsca na tarasie czy w ogrodzie a jednocześnie oferuje wystarczająco dużą powierzchnię, by wygodnie przygotowywać rozmaite potrawy.
Każdy, kto korzystał z grilla węglowego, wie, jak kłopotliwe potrafi być uzyskanie na nim idealnie wypieczonych potraw. Często mięso jest surowe lub odwrotnie - zbyt spalone na zewnątrz. Grill gazowy 3-palnikowy eliminuje ten problem, zapewniając równomierne i przewidywalne efekty za każdym razem. To zasługa możliwości ustawienia i pełnej kontroli temperatury.
Pokrywa każdego grilla gazowego 3-palnikowego została wyposażona we wbudowany termometr, który dokładnie pokazuje, jaka temperatura panuje w piekarniku. 3 palniki działają niezależnie od siebie, a ergonomiczne pokrętła pozwalają na precyzyjne ustawienie temperatury dostosowanej do rodzaju potraw. Dzięki temu można tworzyć różne strefy ciepła, od delikatnego podgrzewania po intensywne grillowanie w wysokich temperaturach. Każdy palnik może pracować w innej temperaturze, co pozwala jednocześnie grillować potrawy wymagające zupełnie odmiennych warunków na przykład soczyste steki na dużym ogniu i warzywa w niższej temperaturze.
W ofercie Broil King każdy grill gazowy 3 palnikowy najczęściej wyposażony jest w dwustronne ruszty z żeliwa. Strona stożkowa minimalizuje powierzchnię styku potrawy z rusztem, przekazując ciepło bezpośrednio do potrawy, idealnie sprawdza się więc przy grillowaniu w krótkim czasie i w wysokiej temperaturze. Z kolei strona rynienkowa doskonale nadaje się do grillowania bardziej tłustych potraw, ponieważ już z pozycji rusztu aromatyzuje je, odparowując skapujący do rynienek tłuszcz. Jego nadmiar odprowadza zaś do tacki ociekowej.
Z grillami gazowymi Broil King nie musisz ograniczać się do grillowania na ruszcie. W jego miejscu z łatwością zamontujesz płytę z żeliwa, a na ruszcie ustawisz brytfanny ze stali nierdzewnej czy stalowe stojaki na szaszłyki.
Wśród grilli gazowych 3-palnikowych Broil King znajduje się Porta-Chef 320 - urządzenie, które bez trudu zabierzesz ze sobą w dowolne miejsce. Jego niewielka waga ułatwia przenoszenie, a kompaktowa szerokość i długość sprawiają, że zmieści się nawet w najmniejszym samochodzie.
Również tradycyjne, wolnostojące modele grilli gazowych 3-palnikowych zostały wyposażone w praktyczne kółka, dzięki którym ich transport, np. po tarasie jest szybki i bezproblemowy.
Grille gazowe 3 palnikowe to nie tylko moc i funkcjonalność, ale także design, który można dopasować do wystroju i stylu swojej strefy wypoczynkowej. W ofercie Broil King znajdziesz zarówno urządzenia wykonane w całości ze stali nierdzewnej, jak i modele malowane proszkowo na elegancki, głęboki czarny kolor. W zależności od modelu różnić się mogą np. kształtem półek bocznych, kolorem panelu przedniego czy wykończeniem pokrywy. Niezmienna jednak pozostaje wysoka jakość produktów, którą potwierdzają długoletnie gwarancje.