Przepis na curry z indykiem i batatami

flame

Metoda przyrządzenia:

Gotowanie
food tray

Typ posiłku:

Drób
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

10 min. / 20 min.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Średni
kuchenka boczna

Kuchenka boczna

TAK
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

180

Curry z indykiem i batatami przygotowane na grillu? Tak! Wystarczy żeliwny wok i w 20 minut na grillu gazowym przygotujecie prawdziwie azjatyckie danie. Nasza propozycja zawiera mięso z indyka ale równie dobrze możesz wykorzystać kurczaka. W wersji wegańskiej z powodzeniem mięso możesz zastąpić ugotowaną ciecierzycą.

 

 

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA PIERŚ Z INDYKA Z GRILLA Z CURRY W ŻELIWNYM WOKU

  • 400 g mięsa z indyka
  • 2 średniej wielkości bataty
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 papryczka chilli
  • 1 cebula
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • do podania: ryż, pietruszka i kolendra
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie składników

Indyka pokrój na duże kawałki, oprósz solą i pieprzem. Bataty obierz ze skórki i pokrój w grubą kostkę, czosnek i papryczkę chilli pokrój na plasterki, cebulkę pokrój w kostkę, a obrany ze skórki imbir zetrzyj na tarce.

Curry z żeliwnego woka - grillowanie

Wyciągnij z grilla jeden ze środkowych rusztów oraz aromatyzer, następnie w to miejsce włóż żeliwny wok. Rozgrzej grilla do ok. 180ºC, palnik pod wokiem od początku ustaw na LOW. Kiedy grill się rozgrzeje, skręć palniki po bokach woka na medium. Do woka wlej olej kokosowy i przez 3 minuty obsmaż na nim indyka. Dodaj cebulę, a kiedy zrobi się szklista dorzuć czosnek, chilli i starty imbir, mieszaj i podgrzewaj przez kolejne 2 minuty. Do woka dołóż batata, pastę curry, bulion i mleko kokosowe. Zamknij pokrywę grilla i gotuj przez 15 minut, mieszając co jakiś czas. Na koniec dopraw do smaku solą.

W tym czasie na bocznej kuchence ugotuj ryż, aby nabrał orientalnego smaku możesz dodać do gotowania kilka ziaren kardamonu.

Podawanie curry z indykiem

 Curry podawaj gorące z ryżem ugotowanym na sypko i posypane pietruszką lub kolendrą.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA PIERŚ Z INDYKA Z GRILLA Z CURRY W ŻELIWNYM WOKU

  • 400 g mięsa z indyka
  • 2 średniej wielkości bataty
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 papryczka chilli
  • 1 cebula
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • do podania: ryż, pietruszka i kolendra
recipe mask
Przewiń do góry