Przepis na faszerowanego kurczaka z rożna

flame

Metoda przyrządzenia:

Rożen
food tray

Typ posiłku:

Drób
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania:

12h 2min
plate

Ilość osób:

8
hat

Poziom trudności:

Średni

Kurczak to najczęściej wybierany drób wśród Polaków. Jest szybki, ławy w przygotowaniu a do tego smaczny. Jednak jak w przypadku wielu innych przepisów jakość surowców ma duże znaczenie, zwłaszcza mięso. Kurczaka do przygotowania na rożnie (i nie tylko) należy wybierać z hodowli zagrodowej, wolnego wybiegu. Kurczak z rożna z chrupiącą skórką i soczystym wnętrzem to danie, które ,,robi się samo'' na rożnie obrotowym w grillu Broil King!

Charles Daigneault

Szef kuchni i gwiazda programu Master Chef

Potrzebne składniki

Składniki

  • 2 kurczaki ok. 1,5 kg
  • 100g soli
  • 60g cukru
  • 100g miękkiego masła
  • Szczypiorek
  • Bazylia
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cebule
  • 2 gruszki
  • 200g surowego boczku
  • 300g świeżego szpinaku
  • 50g orzechów włoskich
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Sól, pieprz
recipe mask

Sposób przygotowania

Solanka do mięsa

W dwóch litrach zimnej wody rozpuść 100g soli i 60g cukru, włóż kurczaki i zostaw na około 12 godzin.

Faszerowanie

Masło wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem i bazylią - robiąc tzw. masło ziołowe. Kurczaka wyjmij z solanki i osusz, faszeruj połówkami cebuli, połówkami gruszki i boczkiem pokrojonym w kostkę. Pomiędzy skórą a mięsem posmaruj kurczaka masłem ziołowym. Nabij na rożno.

Grillowanie

Rozgrzej grilla do 180 stopni. Grilluj około 1,5 godziny pod zamknięta pokrywą.

Sałatka ze szpinaku

Oliwę wymieszaj z miodem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem, polej szpinak dresingiem i posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Podawaj kurczaka razem z sałatką, najlepiej całego na desce, aby każdy sam się częstował dowolną częścią kurczaka :)

Potrzebne składniki

Składniki

  • 2 kurczaki ok. 1,5 kg
  • 100g soli
  • 60g cukru
  • 100g miękkiego masła
  • Szczypiorek
  • Bazylia
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cebule
  • 2 gruszki
  • 200g surowego boczku
  • 300g świeżego szpinaku
  • 50g orzechów włoskich
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Sól, pieprz
recipe mask