Przepis na gulasz z indyka z dynią i boczniakami

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Drób
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania:

1 godz. /

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Możliwości grilli Broil King są wszechstronne. Wystarczy posiadać żeliwne naczynie. Warto zaskoczyć gości nietuzinkowym daniem, które rozgrzeje nas w chłodne wieczorne spotkania przy grillu. Proponowany przepis na gulasz z indykiem, boczniakami i dynią jest bardzo prosty, składa się z niewielu składników, jednak jego smak jest kompletny. Daleko mu do ciężkich, polskich mięsnych potrawek, po których czujemy się znużeni. Ten gulasz ma świeży owocowy smak, pachnie obłędnie, a dodatek cydru świetnie podkreśla smak dyni i indyka.  Prosty przepis, w którym indyk z boczniakami i dynią to świetne jesienne połączenie. Zajadać będą się nim zarówno dorośli, jak i dzieci. Sezon na dynię trwa w najlepsze, a więc warto wykorzystać ją także w kuchni. Doskonale smakuje w połączeniu z innymi warzywami i mięsem. Warto sięgnąć więc po przepis na gulasz z indykiem, boczniakami i dynią - jest świetnym pomysłem na sycący obiad czy kolację. A jeżeli zastanawiasz się jak smakuje dynia w gulaszu - odpowiedź jest prosta - wyśmienicie! Ma delikatny, słodkawy smak, który dobrze komponuje się z innymi składnikami zarówno z mięsem, jak i warzywami.

Aleksandra Juszkiewicz

Zwyciężczyni IX edycji MasterChef Polska

Potrzebne składniki

Składniki na gulasz z indykiem:

  • 400g mięsa z udźca z indyka
  • Około 250 g dyni hokkaido
  • 200g boczniaków
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 cebule szalotki
  • 1l cydru jabłkowego
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • Sól
  • Pieprz
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie składników na gulasz z indyka

Indyka pokrój w ok. 2,5 cm kawałki, boczniaki umyj i pokrój w paski. Szalotkę posiekaj w piórka. Dynię umyj, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w ok. 2 cm kostkę (tego gatunku dyni nie trzeba obierać). 

Grillowanie

W grillu zamiast rusztu umieść wok żeliwny z 5 łyżkami oleju rzepakowego. Rozgrzej grill do ok. 180 stopni Celsjusza. Na rozgrzany wok wyłóż pokrojone na kawałki mięso z indyka. Smaż przez ok. 3 minuty, przemieszaj mięso za pomocą łopatki. Dodaj szalotkę i smaż razem jeszcze przez ok. 3 minuty. Uważaj, by nie przypalić cebuli. Po tym czasie dodaj boczniaki i suszony tymianek i smaż jeszcze do czasu, aż boczniaki się zarumienią. Smażące się składniki zalej ok ½ butelki cydru. Dodaj gałązki rozmarynu. Duś całość przez ok. 15 minut. Po tym czasie cydr może wyparować, więc dolej resztę płynu. Ok. 15 minut przed końcem duszenia dodaj dynię. Pod koniec grillowania dopraw gulasz solą i pieprzem. 

Podawanie

Gulasz serwuj zaraz po przygotowaniu w miseczce z dodatkiem chleba. Sprawdzi się równie dobrze jako lunch box do pracy czy szkoły.

Potrzebne składniki

Składniki na gulasz z indykiem:

  • 400g mięsa z udźca z indyka
  • Około 250 g dyni hokkaido
  • 200g boczniaków
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 cebule szalotki
  • 1l cydru jabłkowego
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • Sól
  • Pieprz
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
recipe mask
Przewiń do góry