Przepis na kebab Tandoori z filetów z piersi kurczaka

Metoda przyrządzenia:
RożenTyp posiłku:
DróbRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
3h 20min / 1h 30minIlość osób:
6Poziom trudności:
ŁatwyKuchnia indyjska to przede wszystkim kolorowe i aromatyczne potrawy. Duża ilość przypraw sprawia, że dania łączą w sobie wiele różnych, często odmiennych smaków. Co ciekawe, kuchnia indyjska jest bardzo zróżnicowana. Każdy znajdzie w niej potrawy, które obdarzy szczególną sympatią. Kebab Tandoori to jedno z tych dań wobec, których ciężko przejść obojętnie. Filety z piersi kurczaka długo marynowane w jogurcie naturalnym z dodatkiem przypraw takich jak garam masala, imbir i kolendra, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Grillowanie mięsa na rożnie powoduje, że skórka jest niezwykle chrupiąca a wnętrze soczyste. Samo przygotowanie jest niezwykle łatwe i niezbyt pracochłonne. Jeżeli szukasz swojego nowego popisowego dania, to może być właśnie to czego szukasz.
Zobacz nasz przepis na kebab z rożna, znajdziesz go tutaj.

Jannell Lo & Jessica Kalman
Byte Size
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA KEBAB TANDOORI
- 1 kg małych filetów z piersi z kurczaka
MARYNATA
- jogurt naturalny typu greckiego (duży kubek)
- odrobina świeżego imbiru
- 2 łyżeczki garam masala
- 1-2 łyżeczki papryki chili
- 2-3 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki ostryżu długiego
- sok z połówki cytryny
- 1-2 łyżki oliwy lub oleju
- 2-4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
DO PODANIA
- chlebki pita
- pomidorki koktajlowe
- szczypiorek
- ulubione sosy

Sposób przygotowania
PRZYGOTOWANIE KEBAB TANDOORI NA GRILLU GAZOWYM
Zacznij od przygotowania marynaty. W misie umieść jogurt naturalny w temperaturze pokojowej. Dodaj przyprawy, możesz dostosować ich ilość do własnych preferencji. Zgnieć lub drobno pokrój ząbki czosnku i dodaj je do marynaty, wraz z olejem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitego koloru. Opłucz filety z kurczaka pod bieżącą wodą i osusz je ręcznikiem papierowym. Umieść je w marynacie, dopilnuj aby mięso zostało nią pokryte w całości. Odstaw do lodówki, do zamarynowania na conajmniej 3 godziny.
Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki i poczekaj aż, nabierze temperatury pokojowej. Następnie, nabij na obrotowy rożen tak, aby pręt przechodził przez środek każdego fileta i zabezpiecz kolcami do rożna. Utrzymają mięso w ryzach podczas grillowania. Wyjmij ruszt oraz górną półkę. Na środku aromatyzerów postaw brytfannę ze stali szlachetnej. Wyłapie wyciekające z mięsa soki oraz tłuszcze. Odpal dolne palniki i rozgrzewaj grill przez 10 minut z pokrętłami ustawionymi na medium. Wyłącz dolne palniki i zamontuj rożen na grillu.
Uruchom silnik obracający rożen, odpal tylny palnik rożna i ustaw go na maksymalną moc. Grillowanie zajmie ci około 1,5 godziny. Ponieważ na czas grillowania mają wpływ warunki zewnętrzne, najlepiej sprawdź, czy mięso jest gotowe używając termometru z dwiema sondami. Optymalna temperatura wewnętrzna upieczonego filetu z kurczaka to 75-80oC.
Po skończeniu grillowania ostrożnie zdejmij rożno z grilla. Najlepiej załóż skórzane rękawice, aby nie poparzyć rąk rozgrzanym prętem od rożna. Mięso wyłóż na deskę do krojenia. Pokrój na mniejsze kawałki i podawaj w chlebku pita z dodatkiem ulubionych warzyw i sosów.

Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA KEBAB TANDOORI
- 1 kg małych filetów z piersi z kurczaka
MARYNATA
- jogurt naturalny typu greckiego (duży kubek)
- odrobina świeżego imbiru
- 2 łyżeczki garam masala
- 1-2 łyżeczki papryki chili
- 2-3 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki ostryżu długiego
- sok z połówki cytryny
- 1-2 łyżki oliwy lub oleju
- 2-4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
DO PODANIA
- chlebki pita
- pomidorki koktajlowe
- szczypiorek
- ulubione sosy
