Grillowana polenta - przepis

Polenta z grilla to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie, które jest świetnym starterem, ale również dodatkiem do grillowanych potraw. 

Grillowana polenta - jak przygotować

Na kuchence bocznej w grillu gazowym zagotuj wodę z solą. Następnie powoli wsypuj polentę, jednocześnie energicznie mieszając ją rózgą. Gotuj przez 5 minut. Dodaj świeży rozmaryn i masło. Gorącą polentę, wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wysmarowaną oliwą z oliwek. Polenta powinna mieć 1 cm grubości. Pamiętaj o uformowaniu krawędzi. Następnie odstaw polentę do ostygnięcia.

Po ostygnięciu pokrój polentę w dowolny kształt. My pokroiliśmy w prostokąty.

Rozgrzej grilla i ustaw pokrętła w połowie, pokryj ruszt olejem i ułóż polentę na ruszcie w pozycji rynienkowej. Będzie gotowa, gdy zobaczysz, że jest złota.

Podając możesz skropić ją oliwą z oliwek, posypać parmezanem i rozmarynem.

Smacznego !

Kucharz Broil King

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

Inny

Potrzebne składniki

Grillowana polenta - składniki

  • 500g kaszy kukurydzianej błyskawicznej (z języka włoskiego Polenta)
  • 2 litry wody
  • 1 łyżka soli 
  • 1 łyżka masła 
  • Gałązka rozmarynu
recipe mask

Sposób przygotowania

Potrzebne składniki

Grillowana polenta - składniki

  • 500g kaszy kukurydzianej błyskawicznej (z języka włoskiego Polenta)
  • 2 litry wody
  • 1 łyżka soli 
  • 1 łyżka masła 
  • Gałązka rozmarynu
recipe mask
Zobacz Wykorzystane akcesoria