Przepis na angielskie śniadanie z grilla

Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
InneRodzaj posiłku:
ŚniadaniePoziom trudności:
ŁatwyAngielskie śniadanie to posiłek, który daje poczucie sytości na długi czas ale potrafi też rozleniwić. Takich śniadań nie serwuje się codziennie, Brytyjczycy przygotowują smażona ucztę w weekendy, kiedy mają więcej czasu na rozmowy przy stole.
Wydaje się, że nie ma czegoś takiego jak jeden, prawdziwy przepis na pełne angielskie śniadanie. Równocześnie korzystając z opisów w sieci i relacji naszych znajomych zakładamy, że składają się na nie: fasolka w pomidorach, kiełbaski, bekon, grzyby, pomidory, ziemniaki, kaszanka, jajka i tosty. Już się pewnie domyślasz dlaczego na wyspach nie jedzą takich śniadań codziennie :)
Aby w jednym czasie przygotować wszystkie elementy śniadania, wykorzystamy pełne możliwości grilla gazowego Broil King, które pozwala na indywidualne dostosowanie mocy palników, a co za tym idzie różnych temperatur rusztu. Wykorzystując akcesoria z serii Do More Broil King przygotujemy śniadanie w angielskim stylu na ogrodowym grillu gazowym. Na naszym ruszcie znajdą się:
Zacznij od rozgrzania grilla, odpal palinki pod stalową brytfanną i żeliwna płytą, spryskaj je olejem i ustaw pokrętła w pozycji medium-low.
Następnie przejdź do wyłożenia na rozgrzaną brytfannę ziemniaków z cukinią, one potrzebuję najwięcej czasu. Następnie na żeliwnej płycie połóż kiełbaski oraz pieczarki. W tym czasie na płycie podsmaż boczek i odłóż go na półkę, dorzuć też pieczywo aby zrobiło się chrupiące. W między czasie przełóż fasolkę do woka i odpal palnik ustawiając pokrętło w pozycji low, fasolka ma się tylko podgrzać.
Na wytopiony z boczku tłuszcz wbij jajka, oprósz je solą oraz pieprzem a obok, skórką do góry połóż pomidorki. Zamknij pokrywę grilla i poczekaj kilka minut. W trakcie grillowania jajek skontroluj fasolkę i pomidory, jeśli będą podpieczone odwróć je skórka do dołu. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Smacznego!
Kucharz Broil King
Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.
WYKORZYSTANE AKCESORIA
kliknij w zdjęcie i zobacz

Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA ANGIELSKIE ŚNIADANIE Z GRILLA GAZOWEGO
- Kiełbaski - wybierz swoje ulubione, mogą to być frankfurterki, białe kiełbaski albo kilka różnych.
- Plasterki boczku - najbardziej lubimy chrupiący boczek dlatego wybraliśmy cienkie, wędzone plastry.
- Grzyby - wybraliśmy pieczarki, ale świetnie się sprawdzą portobelo czy boczniak
- Pomidory - wybierz mniejszą odmianę o mięsistym wnętrzu np. malinowe albo śliwkowe
- Chleb - może to być tostowy lub każdy inny, doskonale sprawdzi się też pieczywo nie pierwszej świeżości na grillu odzyska chrupkość.
- Ziemniaki z cukinią - ziemniaki, które zostały z obiadu pokój na ćwiartki, dodaj pokrojoną w plasterki cukinię i czerwoną cebulę. Całość skrop oliwą, oprósz solą, pieprzem i ziołami.
- Fasolka w pomidorach - wykorzystamy fasolkę w puszce, która już jest w sosie pomidorowym, podgrzewamy ją w woku i odrobinę doprawimy.
- Jajka - zostawiamy na sam koniec, koniecznie z płynnym żółtkiem.
Do przygotowania śniadanie w stylu angielskim wykorzystamy:
- - żeliwną płytę na której usmażymy kiełbaski, pieczarki, boczek, pomidorki a na koniec jajka
- - wąską brytfannę perforowaną w której podpieczemy ziemniaki z cukinią i cebulę
- - żeliwny wok do podgrzania fasoli w pomidorach

Sposób przygotowania

Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA ANGIELSKIE ŚNIADANIE Z GRILLA GAZOWEGO
- Kiełbaski - wybierz swoje ulubione, mogą to być frankfurterki, białe kiełbaski albo kilka różnych.
- Plasterki boczku - najbardziej lubimy chrupiący boczek dlatego wybraliśmy cienkie, wędzone plastry.
- Grzyby - wybraliśmy pieczarki, ale świetnie się sprawdzą portobelo czy boczniak
- Pomidory - wybierz mniejszą odmianę o mięsistym wnętrzu np. malinowe albo śliwkowe
- Chleb - może to być tostowy lub każdy inny, doskonale sprawdzi się też pieczywo nie pierwszej świeżości na grillu odzyska chrupkość.
- Ziemniaki z cukinią - ziemniaki, które zostały z obiadu pokój na ćwiartki, dodaj pokrojoną w plasterki cukinię i czerwoną cebulę. Całość skrop oliwą, oprósz solą, pieprzem i ziołami.
- Fasolka w pomidorach - wykorzystamy fasolkę w puszce, która już jest w sosie pomidorowym, podgrzewamy ją w woku i odrobinę doprawimy.
- Jajka - zostawiamy na sam koniec, koniecznie z płynnym żółtkiem.
Do przygotowania śniadanie w stylu angielskim wykorzystamy:
- - żeliwną płytę na której usmażymy kiełbaski, pieczarki, boczek, pomidorki a na koniec jajka
- - wąską brytfannę perforowaną w której podpieczemy ziemniaki z cukinią i cebulę
- - żeliwny wok do podgrzania fasoli w pomidorach
