Przepis na drożdżówki cynamonowe z lukrem

flame

Metoda przyrządzenia:

Pieczenie
food tray

Typ posiłku:

Inne
restaurant

Rodzaj posiłku:

Deser
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

20 min. / 40 min.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Cynamon to przyprawa, która obowiązkowo używana jest podczas świąt. Co powiesz na to, aby użyć jej do stworzenia pysznego deseru? Drożdżówki z cynamonem i lukrem to szybki i prosty przepis, który wykorzystasz nawet po świętach.

Ben Street

Dyrektor Kulinarny Broil King

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE

  • 3 szklanki mąki pszennej 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 1 łyżka drożdży 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1/2 szklanki wody 
  • szczypta soli 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE

  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego 
  • 1/4 szklanki masła  
  • 1,2 łyżki cynamonu (do smaku) 

SKŁADNIKI NA POLEWĘ

  • 2 szklanki cukru pudru  
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego  
  • 3,4 łyżki mleka
recipe mask

Sposób przygotowania

Przyrządzenie ciasta drożdżowego

Drożdże wymieszaj z kilkoma łyżkami ciepłej, ale niegorącej wody i odstaw na 5 minut. Wymieszaj mleko, mąkę i większą część wody. Wyrośnięte ciasto drożdżowe zacznij wyrabiać ręcznie lub za pomocą robota kuchennego wyposażonego w specjalny hak. Jeśli ciasto nie będzie chciało się wyrobić, dodaj odrobinę wody. Ma być gładkie, elastyczne i nie przyklejać się do rąk. Uformuj kulki (po około 100 g) i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Ciasto po tym czasie ma podwoić swoją objętość, jeśli tego nie zrób pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 10 minut.

Formułowanie cynamonek

Kolejny krok to przygotowanie nadzienia. W naczyniu wymieszaj cukier, cynamon oraz chłodne, roztopione wczesniej masło.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na długie pasy o szerokości około 6 cm, nasmaruj równomiernie nadzieniem, następnie zwiń w rulon. Nadszedł czas na grillowanie. Odpal grill, ustaw pokrętła w pozycji MEDIUM i pozostaw do osiągnięcia temperatury 162°C. Po rozgrzaniu się grilla, przekręć pokrętła do pozycji MEDIUM LOW i grilluj bułki przez 30 do 40 minut.

Przygotowanie polewy

Kiedy cynamonki pieką się na grillu możesz przygotować polewę. W tym celu wymieszaj cukier puder z ekstraktem wanilinowym i mlekiem. Zacznij od 3 łyżeczek mleka stopniowo dodając składniki, tak aby powstała gęsta i jednolita konsystencja. Serwuj drożdżówki, po lekkim schłodzeniu. Mają być wciąż ciepłe, ale nie gorące.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE

  • 3 szklanki mąki pszennej 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 1 łyżka drożdży 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1/2 szklanki wody 
  • szczypta soli 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE

  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego 
  • 1/4 szklanki masła  
  • 1,2 łyżki cynamonu (do smaku) 

SKŁADNIKI NA POLEWĘ

  • 2 szklanki cukru pudru  
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego  
  • 3,4 łyżki mleka
recipe mask
Przewiń do góry