Przepis na drożdżówki cynamonowe z lukrem

Metoda przyrządzenia:
PieczenieTyp posiłku:
InneRodzaj posiłku:
DeserCzas przygotowania / Czas gotowania:
20min / 40minIlość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyCynamon to przyprawa, która jest obowiązkowo używana podczas świąt. Co powiesz na to, aby ją wykorzystać do stworzenia pysznego deseru? To szybki i prosty przepis, który wykorzystasz nawet po świętach.
PRZYGOTOWANIE DROŻDZÓWEK Z LUKREM NA GRILLU GAZOWYM
Drożdże wymieszaj z kilkoma łyżkami ciepłej, ale niegorącej wody i odstaw na 5 minut. Wymieszaj mleko, mąkę i większą część wody. Wyrośnięte ciasto drożdżowe zacznij wyrabiać ręcznie lub za pomocą robota kuchennego wyposażonego w specjalny hak. Jeśli ciasto nie będzie chciało się wyrobić, dodaj odrobinę wody. Ma być gładkie, elastyczne i nie przyklejać się do rąk. Uformuj kulki (po około 100 g) i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Ciasto po tym czasie ma podwoić swoją objętość, jeśli nie pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 10 minut.
Nadszedł czas na przygotowanie nadzienia. Wymieszaj cukier, cynamon i roztopione wcześniej masło. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na długie pasy o szerokości ok.6 cm, nasmaruj równomiernie nadzieniem, następnie zwiń w rulonik. Nadszedł czas na grillowanie. Odpal grill, ustaw pokrętła w pozycji MEDIUM i pozostaw do osiągnięcia temperatury 162oC. Po rozgrzaniu się grilla, przekręć pokrętła do pozycji MEDIUM LOW i grilluj bułki przez 30 do 40 minut. W międzyczasie przygotuj polewę - wymieszaj cukier puder z ekstraktem waniliowym i mlekiem. Zacznij od 3 łyżeczek mleka stopniowo dodając składniki, tak aby powstała gęsta i jednolita konsystencja. Serwuj drożdżówki, po lekkim schłodzeniu. Mają być wciąż ciepłe, ale nie gorące.
Śledź nas na Instagramie i zobacz, jak powstają nasze przepisy!
Smacznego!
Kucharz Broil King
Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

Ben Street
Dyrektor Kulinarny Broil King
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA DROŻDŻÓWKI CYNAMONOWE Z LUKREM
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIA
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/4 szklanki masła
- 1 – 2 łyżki cynamonu (do smaku)
SKŁADNIKI NA POLEWĘ
- 2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 – 4 łyżki mleka

Sposób przygotowania

Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA DROŻDŻÓWKI CYNAMONOWE Z LUKREM
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIA
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/4 szklanki masła
- 1 – 2 łyżki cynamonu (do smaku)
SKŁADNIKI NA POLEWĘ
- 2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 – 4 łyżki mleka
