Przepis na faworki z grilla

flame

Metoda przyrządzenia:

Smażenie
food tray

Typ posiłku:

Inne
restaurant

Rodzaj posiłku:

Deser
time

Czas przygotowania:

20 min. /

plate

Ilość osób:

6
hat

Poziom trudności:

Średni

Faworki czy chrust. Czy to ważne jak nazywamy? Ważne, że rewelacyjnie smakuje – a co najważniejsze można je przygotować na grillu, te niewielkie, słodkie, kruche ciasteczka, w kształcie zawiniętego ciasta, uwielbiane są przez wszystkich. Aby idealnie je upiec, wykorzystaj do kontroli temperatury termometr z dwoma sondami.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA FAWORKI SMAŻONE W WOKU

  • 500 g maki pszennej typ 450
  • 50 g masła
  • 8 żółtek
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy lub smalec do smażenia
  • cukier puder
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta na faworki

Do miski przesiej mąkę, dodaj masło i sól. Teraz za pomocą noża lub krajalnicy posiekaj masło z mąką. Dodaj żółtka, śmietanę, spirytus i wymieszaj składniki łyżką. Kiedy składniki się wstępnie połączą, przełóż ciasto na stolnicę i zagniataj, aż będzie jednolite. Stare przepisy mówią też o tym, aby ciasto “zbić” wałkiem, dzięki temu ciasto ma być pełne kruchych bąbli.


Kiedy ciasto jest już dobrze wyrobione, podziel je na 2-3 części. Każdą z nich zawiń w folię i odłóż do lodówki na 30 minut. Kiedy ciasto odpocznie rozwałkuj je na cieniutki placek. Wykorzystując radełko, nóż do pizzy lub zwyczajny nóż kuchenny pokrój ciasto na paski o szerokości ok 2 cm. Aby nadać faworkom ich charakterystyczny kształt, zrób 3 cm nacięcie na środku każdego paska i przełóż przez nie jeden z końców.

Smażenie faworków na grillu

Wyciągnij jeden ze środkowych rusztów oraz aromatyzer, który jest pod nim. W to miejsce włóż żeliwny i wlej do niego olej lub smalec. Odpal palnik pod wokiem i rozgrzej olej do temperatury 170-175°C, jeżeli jest bardzo wietrznie lub zimno możesz sobie pomóc odpalając również boczne palniki. Do kontroli temperatury możesz wykorzystać termometr z dwoma sondami.

Przygotowanie faworków do podania

Wykorzystując stalowa łopatkę, wkładaj faworki partiami do rozgrzanego oleju. Smaż z dwóch stron na złoty kolor, następnie przełóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj obficie posypane cukrem pudrem.


Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA FAWORKI SMAŻONE W WOKU

  • 500 g maki pszennej typ 450
  • 50 g masła
  • 8 żółtek
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy lub smalec do smażenia
  • cukier puder
recipe mask
Przewiń do góry