Przepis na grillowane oscypki

Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
InneRodzaj posiłku:
PrzystawkiCzas przygotowania / Czas gotowania:
5 min. / 8 min.
Ilość osób:
6Poziom trudności:
ŁatwyGrillowane sery to jeden z letnich hitów wegetariańskiego menu na grilla. Dziś sięgamy po owcze sery - oscypki oraz górskie serki, które z łatwością dostaniesz w większości sklepów. Tradycyjne oscypki z grilla najlepiej smakują na ciepło podane w towarzystwie konfitury z żurawiny. Dla tych, którzy nie mogą sobie odmówić porcji mięsa na grillu, część serków smakuje fantastycznie owinięta w plasterki wędzonego boczku.
PRZYGOTOWANIE GRILLOWANYCH OSCYPKÓW I SER GÓRSKI
Owalny oscypek pokrój na plastry o grubości ok 1 cm. Kilka odkrojonych plastrów oraz serków górskich można zawinąć w plastry boczku. Jabłka i cukinię pokrój w 0,5 cm plastry. Tak przygotowane sery oraz warzywa posmaruj ziołową oliwą.
Ruszty ułóż w pozycji rynienkowej , do grillowania możesz również wykorzystać żeliwną płytę. Odpal palniki, ustaw pokrętła w pozycji MEDIUM i rozgrzej grill do temperatury wewnętrznej 180ºC. Przed nałożeniem serów na ruszt, wyłącz na moment palniki i dokładnie posmaruj lub spryskaj go olejem za pomocą rozpylacza. Grilluj po 3-4 minuty z każdej strony, obracaj ser na ruszcie dopiero kiedy jedna strona będzie już zarumieniona. Najlepsze będą szczypce posiadającą płaską część do chwytania.
Podawaj ciepłe zaraz po zdjęciu z rusztu, wtedy skórka jest chrupiąca a środek miękki a nawet płynny. Doskonałymi dodatkami do oscypków są konfitura z żurawin oraz grillowane jabłka i cukinia. Danie podawaj w towarzystwie mixu sałat skropione ziołowym dressingiem.
Smacznego !
Kucharz Broil King
Śledź nas na instagramie i zobacz jak powstają nasze przepisy!
Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA GRILLOWANE OSCYPKI I SER GÓRSKI
- 1 owalny oscypek o wadze ok 60g
- 3-5 serki górskie
- (opcjonalnie) wędzony boczek w plastrach
SKŁADNIKI NA OLIWĘ ZIOŁOWĄ
- 50 ml oliwy
- 1 łyżka tymianku
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżeczka płatków chilli
DO PODANIA:
- konfitura z żurawiny
- grillowane jabłko, cukinia
- mieszanka sałat

Sposób przygotowania

Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA GRILLOWANE OSCYPKI I SER GÓRSKI
- 1 owalny oscypek o wadze ok 60g
- 3-5 serki górskie
- (opcjonalnie) wędzony boczek w plastrach
SKŁADNIKI NA OLIWĘ ZIOŁOWĄ
- 50 ml oliwy
- 1 łyżka tymianku
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżeczka płatków chilli
DO PODANIA:
- konfitura z żurawiny
- grillowane jabłko, cukinia
- mieszanka sałat
