- Broil King®
- Przepisy
- Inne
- Przepis na letnią pizzę bianca
Przepis na letnią pizzę bianca

Metoda przyrządzenia:
PieczenieTyp posiłku:
InneRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
3 godz. / 40 min.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyTemperatura w grillu (°C)
300-350°CPizza bianca to tradycyjna włoska „biała pizza” bez sosu pomidorowego, z kremową bazą i dowolnymi dodatkami. Nasza propozycja to jej lekkie, letnie wydanie z aromatycznym sosem na bazie ricotty, śmietany i mascarpone, sezonowymi warzywami i świeżymi ziołami. Upieczona na grillu Broil King, zyskuje wyjątkowy smak i chrupiące brzegi, które zachwycą każdego miłośnika pizzy.

Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
Ciasto na pizzę bianca:
- 300 g mąki typu 00 (lub uniwersalnej pszennej)
- 190 ml letniej wody
- 1 łyżeczka suchych drożdży (lub 10 g świeżych)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
Sos do pizzy bianca (śmietanowy):
- 150 g ricotty
- 100 g śmietany 18%
- 1 łyżka mascarpone
- 1 ząbek czosnku (starty lub przeciśnięty przez praskę)
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
Letnie dodatki:
- 2 młode cukinie (pokrojone w cienkie plastry)
- 1 czerwona cebula (pokrojona w cienkie plastry)
- kulka mozzarelli (porwana na kawałki)
- 100 g gorgonzoli (pokrojonej w kostkę)
- starty parmezan
- oliwa z oliwek
- świeży tymianek lub bazylia
- cytrynowa skórka (opcjonalnie, dla świeżości)

Sposób przygotowania
Ciasto na pizzę bianca - jak je zrobić?
Przygotowanie pizzy rozpocznij od wyrobienia ciasta, które przed pieczeniem musi wyrosnąć. W dużej misce połącz mąkę, sól, cukier i drożdże. Stopniowo wlewaj wodę oraz oliwę, wyrabiając elastyczne, miękkie ciasto, które nie klei się do dłoni. Podziel je na dwie części, z każdej uformuj kulę i umieść w średniej miseczce. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Sos i dodatki do pizzy - sposób przygotowania
Wymieszaj ricottę z mascarpone i śmietaną, dodaj czosnek i przyprawy. Miksuj do gładkości. Dodatki przygotuj zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na liście składników.
Pizza bianca na grillu
Za pomocą uchwytu wielofunkcyjnego wyjmij ruszty i w ich miejsce włóż kamień do pizzy. Odpal palniki. Środkowe ustaw na średnią moc, a zewnętrzne na maksymalną. Rozgrzej grill do temperatury 300-350°C. Gdy ją osiągnie, zmniejsz moc palników środkowych do minimum, a zewnętrznych do średniej.
Rozciągnij ciasto na kształt koła o średnicy około 25 cm. Staraj się zrobić to rękoma, użycie wałka może sprawić, że brzegi ciasta nie będą tak puszyste. Posmaruj ciasto cienką warstwą sosu, ułóż na nim plastry cukinii, cebulę, gorgonzolę i trochę parmezanu. Przenieś pizzę na oprószoną mąką łopatę, a następnie na kamień. Piecz przy zamkniętej pokrywie przez 6-8 minut, aż brzegi będą złociste i chrupiące, a ser się rozpuści.
Sposób podania
Po zdjęciu z grilla, posyp pizzę świeżym tymiankiem i odrobiną startej skórki z cytryny. Podawaj z dobrą oliwą.

Potrzebne składniki
Ciasto na pizzę bianca:
- 300 g mąki typu 00 (lub uniwersalnej pszennej)
- 190 ml letniej wody
- 1 łyżeczka suchych drożdży (lub 10 g świeżych)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
Sos do pizzy bianca (śmietanowy):
- 150 g ricotty
- 100 g śmietany 18%
- 1 łyżka mascarpone
- 1 ząbek czosnku (starty lub przeciśnięty przez praskę)
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
Letnie dodatki:
- 2 młode cukinie (pokrojone w cienkie plastry)
- 1 czerwona cebula (pokrojona w cienkie plastry)
- kulka mozzarelli (porwana na kawałki)
- 100 g gorgonzoli (pokrojonej w kostkę)
- starty parmezan
- oliwa z oliwek
- świeży tymianek lub bazylia
- cytrynowa skórka (opcjonalnie, dla świeżości)
