Przepis na mini calzone z warzywami, mozzarellą i ricottą

flame

Metoda przyrządzenia:

Pieczenie
food tray

Typ posiłku:

Inne
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

2 godz. / 40 min.

plate

Ilość osób:

5
hat

Poziom trudności:

Łatwy
kuchenka boczna

Kuchenka boczna

TAK
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

300-350°C

Chrupiące z zewnątrz, delikatne i pełne aromatycznego nadzienia. Mini calzone z warzywami, mozzarellą i ricottą to prawdziwa uczta w kompaktowej formie. Idealne na rodzinny obiad, kolację w gronie znajomych czy przekąskę na ciepło podczas spotkania przy grillu. Wystarczy kilka prostych składników, aby stworzyć małe kieszonki pełne smaku, które zachwycą zarówno dorosłych, jak i dzieci.

 

Zobacz również przepis na pizzę calzone.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

Ciasto drożdżowe na mini calzone:

  • 500 g mąki typu 00 lub uniwersalnej pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 7 g suchych drożdży
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 ml ciepłej wody

Wege nadzienie do mini calzone (propozycja śródziemnomorska):

  • 500 g sera mozzarella
  • 200 g szpinaku baby
  • 1 łyżka sera ricotta
  • 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie piórka
  • 1/2 małej cukinii pokrojonej w cienkie plasterki
  • 4-5 suszonych pomidorów z zalewy pokrojonych w paski
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce
  • 1/4 łyżeczki płatków chili (opcjonalnie)
  • świeża bazylia i/lub oregano
  • sól i pieprz do smaku

Sos do calzone:

  • 5 łyżek sosu marinara
  • 1 łyżeczka pesto z suszonych pomidorów

Dodatkowo:

  • oliwa z oliwek do podsmażenia i posmarowania
  • starty parmezan (opcjonalnie)
recipe mask

Sposób przygotowania

Ciasto drożdżowe na mini calzone - jak je zrobić?

W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, cukier oraz drożdże. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę i oliwę, wyrabiając elastyczne ciasto. Zajmie Ci to około 10 minut ręcznie lub 5-6 minut mikserem z hakiem. Ciasto powinno być miękkie i z łatwością odchodzić od dłoni. Uformuj kulę, umieść ją w misce, przykryj ściereczką i odstaw na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. 

Sos i nadzienie do calzone - sposób przygotowania

Podczas gdy ciasto wyrasta, przejdź do przygotowania sosu oraz nadzienia do calzone.

W niewielkim rondelku wymieszaj sos marinara z pesto i podgrzewaj krótko, ale intensywnie, aby go zredukować. Z łatwością zrobisz to na kuchence bocznej grilla. 

Zdejmij rondelek z kuchenki i umieść na niej patelnię. Podsmaż cukinie i cebulę na łyżce oliwy, dodaj szpinak z czosnkiem i smaż przez kolejne 1-2 minuty aż straci objętość. Dopraw wszystko solą i pieprzem. Umieść w misce mozzarellę, ricottę, dodaj do niej podsmażone warzywa, suszone pomidory oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj całość.

Formowanie i grillowanie calzone

Wyrośnięte ciasto podziel na 8 równych części i uformuj z nich kule. Wszystkie po kolei rozciągnij lub delikatnie rozwałkuj na placek o średnicy około 15 cm. Na połowie każdego placka rozsmaruj łyżeczkę sosu oraz dużą łyżkę przygotowanego nadzienia. Złóż i sklej całość jak pieroga, a wierzch posmaruj oliwą, używając silikonowego pędzelka.

Za pomocą uchwytu wielofunkcyjnego wyjmij ruszty i w ich miejsce włóż kamień do pizzy. Odpal palniki. Środkowe ustaw na średnią moc, a zewnętrzne na maksymalną. Rozgrzej grill do temperatury 300-350°C. Gdy ją osiągnie, zmniejsz moc palników środkowych do minimum, a zewnętrznych do średniej.

Za pomocą łopatki przełóż mini calzone na kamień. Piecz przy zamkniętej pokrywie przez 6-8 minut, aż będą złociste, chrupiące i dobrze wypieczone od spodu.

Sposób podania

Po wyjęciu z grilla oprósz calzone świeżo startym parmezanem i zostaw na 1–2 minuty, by odpoczęły. Podawaj z ulubionym dipem.

Potrzebne składniki

Ciasto drożdżowe na mini calzone:

  • 500 g mąki typu 00 lub uniwersalnej pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 7 g suchych drożdży
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 ml ciepłej wody

Wege nadzienie do mini calzone (propozycja śródziemnomorska):

  • 500 g sera mozzarella
  • 200 g szpinaku baby
  • 1 łyżka sera ricotta
  • 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie piórka
  • 1/2 małej cukinii pokrojonej w cienkie plasterki
  • 4-5 suszonych pomidorów z zalewy pokrojonych w paski
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce
  • 1/4 łyżeczki płatków chili (opcjonalnie)
  • świeża bazylia i/lub oregano
  • sól i pieprz do smaku

Sos do calzone:

  • 5 łyżek sosu marinara
  • 1 łyżeczka pesto z suszonych pomidorów

Dodatkowo:

  • oliwa z oliwek do podsmażenia i posmarowania
  • starty parmezan (opcjonalnie)
recipe mask