- Broil King®
- Przepisy
- Inne
- Przepis na mini calzone z warzywami, mozzarellą i ricottą
Przepis na mini calzone z warzywami, mozzarellą i ricottą

Metoda przyrządzenia:
PieczenieTyp posiłku:
InneRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
2 godz. / 40 min.
Ilość osób:
5Poziom trudności:
ŁatwyKuchenka boczna
TAKTemperatura w grillu (°C)
300-350°CChrupiące z zewnątrz, delikatne i pełne aromatycznego nadzienia. Mini calzone z warzywami, mozzarellą i ricottą to prawdziwa uczta w kompaktowej formie. Idealne na rodzinny obiad, kolację w gronie znajomych czy przekąskę na ciepło podczas spotkania przy grillu. Wystarczy kilka prostych składników, aby stworzyć małe kieszonki pełne smaku, które zachwycą zarówno dorosłych, jak i dzieci.
Zobacz również przepis na pizzę calzone.

Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
Ciasto drożdżowe na mini calzone:
- 500 g mąki typu 00 lub uniwersalnej pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 7 g suchych drożdży
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 300 ml ciepłej wody
Wege nadzienie do mini calzone (propozycja śródziemnomorska):
- 500 g sera mozzarella
- 200 g szpinaku baby
- 1 łyżka sera ricotta
- 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie piórka
- 1/2 małej cukinii pokrojonej w cienkie plasterki
- 4-5 suszonych pomidorów z zalewy pokrojonych w paski
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce
- 1/4 łyżeczki płatków chili (opcjonalnie)
- świeża bazylia i/lub oregano
- sól i pieprz do smaku
Sos do calzone:
- 5 łyżek sosu marinara
- 1 łyżeczka pesto z suszonych pomidorów
Dodatkowo:
- oliwa z oliwek do podsmażenia i posmarowania
- starty parmezan (opcjonalnie)

Sposób przygotowania
Ciasto drożdżowe na mini calzone - jak je zrobić?
W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, cukier oraz drożdże. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę i oliwę, wyrabiając elastyczne ciasto. Zajmie Ci to około 10 minut ręcznie lub 5-6 minut mikserem z hakiem. Ciasto powinno być miękkie i z łatwością odchodzić od dłoni. Uformuj kulę, umieść ją w misce, przykryj ściereczką i odstaw na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Sos i nadzienie do calzone - sposób przygotowania
Podczas gdy ciasto wyrasta, przejdź do przygotowania sosu oraz nadzienia do calzone.
W niewielkim rondelku wymieszaj sos marinara z pesto i podgrzewaj krótko, ale intensywnie, aby go zredukować. Z łatwością zrobisz to na kuchence bocznej grilla.
Zdejmij rondelek z kuchenki i umieść na niej patelnię. Podsmaż cukinie i cebulę na łyżce oliwy, dodaj szpinak z czosnkiem i smaż przez kolejne 1-2 minuty aż straci objętość. Dopraw wszystko solą i pieprzem. Umieść w misce mozzarellę, ricottę, dodaj do niej podsmażone warzywa, suszone pomidory oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj całość.
Formowanie i grillowanie calzone
Wyrośnięte ciasto podziel na 8 równych części i uformuj z nich kule. Wszystkie po kolei rozciągnij lub delikatnie rozwałkuj na placek o średnicy około 15 cm. Na połowie każdego placka rozsmaruj łyżeczkę sosu oraz dużą łyżkę przygotowanego nadzienia. Złóż i sklej całość jak pieroga, a wierzch posmaruj oliwą, używając silikonowego pędzelka.
Za pomocą uchwytu wielofunkcyjnego wyjmij ruszty i w ich miejsce włóż kamień do pizzy. Odpal palniki. Środkowe ustaw na średnią moc, a zewnętrzne na maksymalną. Rozgrzej grill do temperatury 300-350°C. Gdy ją osiągnie, zmniejsz moc palników środkowych do minimum, a zewnętrznych do średniej.
Za pomocą łopatki przełóż mini calzone na kamień. Piecz przy zamkniętej pokrywie przez 6-8 minut, aż będą złociste, chrupiące i dobrze wypieczone od spodu.
Sposób podania
Po wyjęciu z grilla oprósz calzone świeżo startym parmezanem i zostaw na 1–2 minuty, by odpoczęły. Podawaj z ulubionym dipem.

Potrzebne składniki
Ciasto drożdżowe na mini calzone:
- 500 g mąki typu 00 lub uniwersalnej pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 7 g suchych drożdży
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 300 ml ciepłej wody
Wege nadzienie do mini calzone (propozycja śródziemnomorska):
- 500 g sera mozzarella
- 200 g szpinaku baby
- 1 łyżka sera ricotta
- 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie piórka
- 1/2 małej cukinii pokrojonej w cienkie plasterki
- 4-5 suszonych pomidorów z zalewy pokrojonych w paski
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce
- 1/4 łyżeczki płatków chili (opcjonalnie)
- świeża bazylia i/lub oregano
- sól i pieprz do smaku
Sos do calzone:
- 5 łyżek sosu marinara
- 1 łyżeczka pesto z suszonych pomidorów
Dodatkowo:
- oliwa z oliwek do podsmażenia i posmarowania
- starty parmezan (opcjonalnie)
