- Broil King®
- Przepisy
- Jagnięcina
- Kotlety jagnięce z grilla - przepisy
Kotlety jagnięce z grilla - przepisy
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/610/400/35/40/fp/images/przepisy/kotleciki-jagniece-z-grilla-przepis/kotleciki-jagniece-z-grilla-przepis-01.jpg)
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
JagnięcinaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
1 godz. / 20 min.
Ilość osób:
2Poziom trudności:
ŁatwyStrona rusztów stożkowa
TAKTemperatura w grillu (°C)
250Ponieważ wiosna to najlepszy czas na najsmaczniejszą jagnięcinę przygotowaliśmy dla Was kolejny przepis z wykorzystaniem tego mięsa. Tym razem są tą kotleciki jagnięce z kostką przyprawione aromatycznym rozmarynem i czosnkiem. Kotleciki jagnięce przygotujecie w kilka chwil a na grillu potrzebują zaledwie 2 minuty.
![](/_ipx/f_png,q_80,s_1536x1536/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/140/145/18/17/fp/images/icon/instrukcja-broil-king.png)
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
KOTLECIKI JAGNIĘCE Z GRILLA - SKŁADNIKI:
- 400 g kotlecików jagnięcych z kością (baranina)
- ⅓ szklanki oliwy
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- sól, pieprz
- ½ cytryny
- do podania:
- zielony groszek, młode ziemniaki
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)
Sposób przygotowania
JAGNIĘCINA Z GRILLA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/kotleciki-jagniece-z-grilla-przepis/kotleciki-jagniece-z-grilla-przepis-02.jpg)
Listki rozmarynu drobno posiekaj i rozetrzyj z odrobiną soli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek a następnie wymieszaj z oliwą. Jagnięcinę umyj i osusz ręcznikiem papierowym, pokrój na kotleciki tak aby w każdym była jedna kostka. Rozgnieć delikatnie dłonią, natrzyj oliwą, oprósz solą i pieprzem. Tak przygotowane kotleciki możesz od razu grillować, jeżeli chcesz pozostawić mięso w przyprawach na dłużej pomiń sól, oprósz je nią dopiero przed położeniem na grillu.
GRILLOWANIE JAGNIĘCINY
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/kotleciki-jagniece-z-grilla-przepis/kotleciki-jagniece-z-grilla-przepis-04.jpg)
Rozgrzej grilla ustawiając pokrętła na maksymalna moc, gdy grill osiągnie temperaturę 250°C przykręć je do pozycji średniej a ruszt posmaruj olejem. Kotleciki jagnięce grilluj nie dłużej jak 1 minutę z każdej strony. Nalejpiej obrócić kotlecik 4 razy i grillować go po 30 sekund metodą TenandTwo, do tego celu polecamy wykorzystać lampkę z minutnikiem odliczającym np. 30 sekund.
W trakcie grillowania możesz je skropić cytryną którą wcześniej warto na chwilę położyć na rozgrzanym ruszcie, dzięki temu smak cytryny jest łagodniejszy.
Jeżeli chcesz tak jak my podać kotleciki z ziemniakami z grilla i zielonym groszkiem to przygotuj dodatki zanim zaczniesz grillować mięso. W przypadku jagnięciny która robi się bardzo szybko polecam Ci wykorzystać ugotowane wcześniej ziemniaki i tylko podgrzanie ich na grillu. Kiedy warzywa będą gotowe zacznij grillować mięso to pozwoli Ci podać całość w tym samym czasie.
PODAWANIE
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/kotleciki-jagniece-z-grilla-przepis/kotleciki-jagniece-z-grilla-przepis-05.jpg)
Podawaj od razu po ugrillowaniu z ulubionymi dodatkami
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/610/400/35/40/fp/images/przepisy/kotleciki-jagniece-z-grilla-przepis/kotleciki-jagniece-z-grilla-przepis-01.jpg)
Potrzebne składniki
KOTLECIKI JAGNIĘCE Z GRILLA - SKŁADNIKI:
- 400 g kotlecików jagnięcych z kością (baranina)
- ⅓ szklanki oliwy
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- sól, pieprz
- ½ cytryny
- do podania:
- zielony groszek, młode ziemniaki
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)