Przepis na grillowane nektarynki z camemebertem

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Owoce
restaurant

Rodzaj posiłku:

Przystawki
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

15 min. / 25 min.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Istnieją pewne klasyki, których połączenie to zawsze dobry pomysł. Tak jest w przypadku kombinacji soczystych nektarynek czy brzoskwini, dobrej jakości sera dojrzewającego, tymianku, miodu i chrupiącej chałki. To danie to nie tylko pomysł na śniadanie, to także rewelacyjna przystawka, która rozpocznie grillową imprezę.

Aleksandra Juszkiewicz

Zwyciężczyni IX edycji MasterChef Polska

Potrzebne składniki

Składniki

  • 8 nektarynek
  • 1 ser camembert (ok 250 g)
  • Parę gałązek świeżego tymianku
  • Oliwa z oliwek
  • Szczypta soli
  • Miód płynny
  • 1 chałka
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie nektarynek

Nektarynki przekrój na pół i usuń pestkę. Odkrój końcówki owoce tak, by mogły stabilnie stać bez kołysanie się i umieść nektarynki misce. Dodaj parę kropli oliwy z oliwek, szczyptę soli oraz listki świeżego tymianku.

Grillowanie

Przed rozgrzaniem ruszt spryskaj olejem. Grill rozgrzej do 200 stopni, tylko środkowe palniki. Połówki nektarynek wyłóż od strony pestki na ruszcie ułożonym w pozycji stożkowej. Grilluj ok 6-8 minut przy zamkniętym grillu. W międzyczasie pokrój camembert na 16 trójkącików, a chałkę w ukośne kromki. Przekręć nektarynki na drugą stronę, w dziurkach po pestkach umieść camembert, chałkę wyłóż na górny ruszt. Zapiekaj kolejne 6-8 lub do czasu aż ser zmięknie a chałka będzie chrupiąca (przy zamkniętym grillu).

Podawanie

Zgrillowane owoce podawaj na chrupiącej chałce, całość polej odrobiną płynnego miodu.

Potrzebne składniki

Składniki

  • 8 nektarynek
  • 1 ser camembert (ok 250 g)
  • Parę gałązek świeżego tymianku
  • Oliwa z oliwek
  • Szczypta soli
  • Miód płynny
  • 1 chałka
recipe mask
Przewiń do góry