Przepis na grillowaną rybę Mahi Mahi z salsą mango

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Ryby
restaurant

Rodzaj posiłku:

Kolacja
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

20min / 8min
plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Ryba Mahi Mahi, która bardzo rzadko pojawia się w polskich restauracjach to przybysz wodny z dalekich mórz południowych. Żyje w wodach tropikalnych, ceniona przez swoje delikatne, zwarte i niezbyt tłuste mięso. W Polsce jej odpowiednikiem może być dorada, którą jako zamiennik proponujemy do tego przepisu. Salsa z mango to świetny dodatek do grillowanych filetów z ryby, orzeźwiający smak salsy i steka rybnego to idealna propozycja letniej obiadokolacji w ogrodzie.

Jannell Lo & Jessica Kalman

Bloggerki Byte Size

Potrzebne składniki

Składniki

  • 4 filety ryby mahi mahi lub dorada
  • 2 łyżki stołowe przyprawy do steków
  • Olej o wysokim stopni dymienia (ryżowy, z pestek winogron)
  • 1 mango
  • 1 średni pomidor
  • 1 papryczka jalapeno
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ czerwonej cebuli
  • Sok z ½ limonki
  • Garść posiekanej kolendry
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz
recipe mask

Sposób przygotowania

Salsa

Przygotuj salsę z mango. Pokrój w kostkę mango, pomidora, paprykę, cebulę, dodaj sok z limonki i posiekaną kolendrę. Dopraw do smaku pieprzem, solą i oliwą z oliwek.  

Grillowanie

Rozgrzej grilla do średniej temperatury. Na desce do krojenia przypraw rybę z każdej strony. Ruszt posmaruj olejem o wysokim stopni dymienia za pomocą pędzelka silikonowego lub rozpylacza do oleju Broil King.  Grilluj rybę stosując się do metody zegara, aby uzyskać charakterystyczną kratkę. Jeden filet grilluj z każdej strony około 2minut, jeżeli chcesz, aby w środku był różowy a z wierzchu przypieczony.

Podanie

Serwuj od razu po ugrillowaniu z salsą z mango.  

Potrzebne składniki

Składniki

  • 4 filety ryby mahi mahi lub dorada
  • 2 łyżki stołowe przyprawy do steków
  • Olej o wysokim stopni dymienia (ryżowy, z pestek winogron)
  • 1 mango
  • 1 średni pomidor
  • 1 papryczka jalapeno
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ czerwonej cebuli
  • Sok z ½ limonki
  • Garść posiekanej kolendry
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz
recipe mask