ŁOSOŚ GRILLOWANY NA CEDROWEJ DESCE W GLAZURZE Z SYROPU KLONOWEGO - PRZEPIS

Łosoś z grilla na cedrowej desce w glazurze z syropu klonowego to proste, szybkie i niezwykle delikatne danie. Grillowany łosoś lub alternatywnie pstrąg łososiowy z grilla na desce wygląda efektownie, czym zaskoczysz wszystkich gości.
PRZEPIS NA ŁOSOSIA Z GRILLA W SYROPIE KLONOWYM NA DESCE CEDROWEJ
Jak przyprawić łososia z grilla?
Zanurz deskę cedrową w wodzie przez pół godziny.
W małym rondelku połącz syrop klonowy, imbir, musztardę, sos sojowy i sok z cytryny. Podgrzej do momentu wrzenia, a następnie pozostaw na małym ogniu przez około 10 minut w celu zagęszczenia. Dodaj olej sezamowy i dokładnie wymieszaj.
Rozgrzej grill przez 10 minut z pokrętłami w pozycji średnio wysokiej, a następnie skręć do niskiej.
Wyciągnij cedrową deskę z wody i wytrzyj do sucha przy pomocy papierowego ręcznika. Wykorzystując silikonowy pędzelek natrzyj deskę olejem. Ułóż cebulę, a na niej filety z łososia. Pokryj łososia glazurą z syropu klonowego i umieść deskę na grillu gazowym. Grilluj przez około 30 minut, aż łosoś na grillu stwardnieje. Wykorzystując silikonowy pędzel pokryj rybę kolejną warstwą glazury. Najlepszym sposobem, aby sprawdzić czy filet z łososia z grilla jest gotowy do podania jest użycie termometru. Minimalna rekomendowana temperatura to 63°C
DOBRA RADA
Jeżeli wolisz zdjąć skórę z ryby przed umieszczeniem jej na desce cedrowej, umieść filet z łososia na rozgrzanym ruszcie skórą do dołu na 2 minuty. Skóra przyklei się do rusztu, a filet z łososia można przenieść wykorzystując łopatkę do grillowania.
Smacznego!
Kucharz Broil King
Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.WYKORZYSTANE AKCESORIA
kliknij w zdjęcie i zobacz

Inny
Potrzebne składniki
Składniki:
- 4 filety z łososia
- ½ szklanki syropu klonowego
- 1 łyżeczka mielonego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 ½ łyżki sosu sojowego
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 4 zielone cebule, krojone wzdłuż
- 1 deska cedrowa Broil King
- Olej roślinny

Sposób przygotowania

Potrzebne składniki
Składniki:
- 4 filety z łososia
- ½ szklanki syropu klonowego
- 1 łyżeczka mielonego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 ½ łyżki sosu sojowego
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 4 zielone cebule, krojone wzdłuż
- 1 deska cedrowa Broil King
- Olej roślinny
