Przepis na dorsza z grilla w cytrusowej marynacie

flame

Metoda przyrz─ůdzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Ryby
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania:

1h
plate

Ilo┼Ť─ç os├│b:

2
hat

Poziom trudno┼Ťci:

Łatwy

Ryby s─ů ┼Ťwietnym pomys┼éem na grillowanie, poniewa┼╝ s─ů bardzo delikatne i ┼éatwo si─Ö przypalaj─ů. Dlatego te┼╝ nale┼╝y je grillowa─ç tylko przez krótki czas, aby zachowa┼éy swoj─ů delikatno┼Ť─ç. Dorsz jest ryb─ů szlachetn─ů, potrzebuj─ůca wyj─ůtkowego traktowania i starannie dobranych dodatków. Zbyt intensywne w smaku dodatki przy─çmi─ů smak delikatnej ryby, dlatego najlepszym rozwi─ůzaniem jest uzupe┼énienie dania owocami i cytrusami. Zarówno cytrusowa marynata, jak i soczysta owocowa sa┼éatka dobrze zagraj─ů z chudym, bia┼éym mi─Ösem dorsza.

Aleksandra Juszkiewicz

Zwyci─Ö┼╝czyni IX edycji MasterChef Polska

Potrzebne składniki

Składniki

  • Pol─Ödwica z dorsza
  • 500 ml ma┼Ťlanki
  • 1 pomara┼äcza
  • 1 cytryna
  • 1 gruszka
  • 1 jab┼éko
  • 1 ┼Ťliwka
  • 1 brzoskwinia
  • 1 ┼éy┼╝ka oliwy z oliwek
  • 1 ┼éy┼╝eczka musztardy francuskiej
  • ┬Ż ┼éy┼╝eczki miodu
  • S├│l, pieprz
recipe mask

Spos├│b przygotowania

Marynowanie dorsza

W misce umie┼Ť─ç ma┼Ťlank─Ö, zetrzyj do ┼Ťrodka skórk─Ö z jednej cytryny i pomara┼äczy, na ko┼äcu dodaj sok wyci┼Ťni─Öty z pomara┼äczy i cytryny. Dodaj szczypt─Ö soli i w tak powsta┼éej marynacie umie┼Ť─ç pol─Ödwic─Ö z dorsza pokrojon─ů na kawa┼éki. Marynuj pod przykryciem najlepiej ca┼é─ů noc.

Grillowanie dorsza

Ruszty grilla umie┼Ť─ç stron─ů sto┼╝kow─ů do góry i spryskaj olejem rzepakowym za pomoc─ů rozpylacza oleju. Grill nagrzej do temperatury 160-170 °C. Na ruszt wy┼éó┼╝ zamarynowan─ů pol─Ödwic─Ö z dorsza i grilluj z ka┼╝dej strony ok 7-8 minut. 

Przygotowanie owocej salsy do grillowanego dorsza

Podczas gdy dorsz b─Ödzie na ruszcie przygotuj owocow─ů sa┼éatk─Ö: gruszk─Ö, jab┼éko ┼Ťliwk─Ö oraz brzoskwini─Ö pokrój w drobn─ů kostk─Ö. Dodaj musztard─Ö francusk─ů, oliw─Ö, miód, szczypt─Ö soli i pieprzu i po┼é─ůcz dok┼éadnie sk┼éadniki. 

Podawanie ugrillowanego dorsza

Grillowanego dorsza podawaj z soczyst─ů owocow─ů sa┼éatk─ů. 

Potrzebne składniki

Składniki

  • Pol─Ödwica z dorsza
  • 500 ml ma┼Ťlanki
  • 1 pomara┼äcza
  • 1 cytryna
  • 1 gruszka
  • 1 jab┼éko
  • 1 ┼Ťliwka
  • 1 brzoskwinia
  • 1 ┼éy┼╝ka oliwy z oliwek
  • 1 ┼éy┼╝eczka musztardy francuskiej
  • ┬Ż ┼éy┼╝eczki miodu
  • S├│l, pieprz
recipe mask