Przepis na grillowane dzwonka z karpia

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Ryby
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

1 godz. 15 min. / 40 min.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy
Strona rusztu rynienkowa

Strona rusztów rynienkowa

TAK
Temperatura mięsa

Temperatura w mięsie (°C)

60
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

220

Kolejny przepis na grillowanego karpia, czyli steki z karpia, karp grillowany w dzwonkach. Przygotowany w ten sposób karp jest mniej kaloryczny niż ryba smażona na tłuszczu, a mięso jest bardziej delikatne. Duże znaczenie ma oczywiście wybór samej ryby, te mniejsze osobniki do 1,5 kg są najsmaczniejsze.

Karp to bardzo zdrowa ryba, która jest dostępna w Polsce przez cały rok. Nie musi pokonywać wielu kilometrów, aby trafić na nasze stoły, dzięki czemu łatwo o dostępność świeżej ryby. Jeżeli lubicie karpia, warto sięgać po niego częściej, niż tylko w grudniu. Choć karp głównie kojarzy nam się z zimą to z całą pewnością, będzie świetnym urozmaiceniem jadłospisu, również w ciepłym sezonie grillowym.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI DO PRZYGOTOWANIA GRILLOWANYCH STEKÓW Z KARPIA

  • ok. 1,5 kg karp
  • 2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki płatków chilli
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku i rozmarynu
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
recipe mask

Sposób przygotowania

JAK PRZYGOTOWAĆ GRILLOWANE STEKI Z KARPIA

Cytryny umyj i sparz, zetrzyj około 1 łyżeczkę skórki i wyciśnij sok z połowy cytryny. Sok wymieszaj z oliwą i dodaj skórkę cytryny, posiekany drobno ząbek czosnku oraz pozostałe przyprawy. Wypatroszonego karpia umyj i ostrym nożem pokrój na 2 cm dzwonka. Natrzyj przygotowaną marynatą i odłóż do lodówki przynajmniej na godzinę. Pozostałą marynatę i pokrojone na połówki cytryny zostaw do grillowania.

Ruszty, na których będzie grillowana ryba, powinny być obrócone stroną rynienkową do góry. Można też użyć płyty żeliwnej. Nasmaruj ruszty olejem przy pomocy pędzelka z silikonowym włosiem i rozgrzej grill gazowy, ustawiając pokrętła w pozycji MAX. Kiedy grill uzyska temperaturę 220ºC, zmniejsz moc środkowych palników. W zależności od temperatury otoczenia utrzymuj stałą temperaturę na poziomie ok. 180ºC wewnątrz grilla, regulując moc palników.

Przed położeniem i odwróceniem ryby na grillu posmaruj ją marynatą. Grilluj po 5-6 minut z każdej strony. Mięso ryby jest delikatne, dlatego do odwracania dobrze jest użyć łopatki. W międzyczasie upiecz na ruszcie połówki cytryny, z których później wyciśniesz sok na ugrillowana rybę.

SPOSÓB PODANIA

Dzwonka z karpia podawaj od razu po ugrillowaniu solo, z kromką chleba, czy ulubionymi dodatkami.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI DO PRZYGOTOWANIA GRILLOWANYCH STEKÓW Z KARPIA

  • ok. 1,5 kg karp
  • 2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki płatków chilli
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku i rozmarynu
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
recipe mask
Przewiń do góry