Przepis na grillowane dzwonka z karpia

Kolejny przepis na grillowanego karpia, steki z karpia czyli karp grillowany w dzwonkach. Przygotwany w ten sposób karp jest mniej kaloryczny niż ryba smażona na tluszczu, w moim odczuciu mięso jest bardziej delikatne. Duże znaczenie ma oczywiście wybór samej ryby, te mniejsze osobniki do 1,5 kg są najsmaczniejsze.
Karp to bardzo zdrowa ryba, która jest dostępna w Polsce przez cały rok. Nie musi pokonywać wielu kilometrów, aby trafić na nasze stoły, dzięki czemu łatwo o dostępność świeżej ryby. Jeżeli lubicie karpia, warto sięgać po niego częściej, niż tylko w grudniu. Choć karp głównie kojarzy nam się z zimą to z całą pewnością, będzie świetnym urozmaiceniem jadłospisu, również w ciepłym sezonie grillowym.
Czas przygotowania: 15 minut + marynowanie
Czas pieczenia: 40 minut
Składniki na kolację dla 4 osób:
JAK PRZYGOTOWAĆ GRILLOWANE STEKI Z KARPIA
Cytryny umyj i sparz, zetrzyj około 1 łyżeczkę skórki i wyciśnij sok z połowy cytryny. Sok wymieszaj z oliwą i dodaj skórkę cytryny, posiekany drobno ząbek czosnku oraz pozostałe przyprawy. Wypatroszonego karpia umyj i ostrym nożem pokrój na 2 cm dzwonka. Natrzyj przygotowaną marynatą i odłóż do lodówki przynajmniej na godzinę. Pozostałą marynatę i pokrojone na połówki cytryny zostaw do grillowania.
Ruszta na których będzie grillowana ryba powinny być obrócone stroną rynienkową do góry, możesz też użyć płytę żeliwną. Nasmaruj ruszty olejem przy pomocy pędzelka z silikonowym włosiem i rozgrzej grill gazowy ustawiając pokrętła w pozycji MAX. Kiedy grill uzyska temperaturę 220ºC zmniejsz moc środkowych palników. W zależności od temperatury otoczenia utrzymuj stałą temperaturę na poziomie ok. 180ºC wewnątrz grilla regulując moc palników.
Przed położeniem i odwróceniem ryby na grillu posmaruj ją marynatą. Grilluj po 5-6 minut z każdej strony. Mięso ryby jest delikatne, dlatego do odwracania dobrze jest użyć łopatki. W międzyczasie upiecz na ruszcie połówki cytryny, które posłużą później do wyciskania na ugrillowana rybę.
Śledź nas na instagramie i zobacz jak powstają nasze przepisy!
Smacznego!
Kucharz Broil King
Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI DO PRZYGOTOWANIA GRILLOWANYCH STEKÓW Z KARPIA
- ok. 1,5 kg karp
- 2 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 łyżeczki płatków chilli
- 1/3 łyżeczki suszonego tymianku i rozmarynu
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- sól, pieprz

Sposób przygotowania

Potrzebne składniki
SKŁADNIKI DO PRZYGOTOWANIA GRILLOWANYCH STEKÓW Z KARPIA
- ok. 1,5 kg karp
- 2 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 łyżeczki płatków chilli
- 1/3 łyżeczki suszonego tymianku i rozmarynu
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- sól, pieprz
