Przepis na grillowanego halibuta w sosie curry

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Ryby
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

20 min. / 10 min.

plate

Ilość osób:

2
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Soczysty halibut w sosie curry na gorąco, udekorowany świeżymi ziołami, takimi jak kolendra lub szczypiorek. To danie jest prawdziwą ucztą dla podniebienia - miękki, smakowy halibut wzbogacony o pikantne curry i subtelne aromaty ziół. Kombinacja tych smaków roztapia się w ustach, zapewniając niezapomniane doznania kulinarne.

To przepis na halibuta w sosie curry przygotowany na grillu, który na pewno zachwyci Twoje podniebienie i sprawi, że będziesz pragnąć więcej. Smacznego grillowania!

Kacper Salzman

Grillmaster, kucharz, muzyk

Potrzebne składniki

  • Dwa filety ryby Halibut
  • 4 ząbki czosnku
  • papryczka chilli
  • kawałek imbiru
  • przyprawa Curry Garam Masala Cape Herb&Spice
  • Sól
  • Pieprz
  • Kumin
  • Mielona kurkuma
  • 150ml mleka kokosowego,
  • 1 łyżeczka tajskiej czerwonej pasty curry,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
  • 1 płaska łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego,
  • ćwiartka limonki,
  • świeża kolendra
  • Woreczek ryżu (opcjonalnie do podania)
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie sosu curry

Wszystkie produkty do sosu curry (z wyjątkiem mleczka kokoswego oraz pasty) wymieszać lub zblendować w blenderze. Następnie na kuchence bocznej girlla rozgrzać pastę czerwoną tajską na patelni i dodać zblendowane składaniki. Mieszając chwile, dodać mleczko kokosowe i redukować przez chwilę. Skręcić palnik bocznej kuchenki.

Grillowanie halibuta

Grilla rozgrzać do 180 stopni. Ryby białe najlepiej grillować na stronie stożkowej rusztu. Przez ok 7-10 minut. Następnie ugrillowanego halibuta wrzucamy do sosu curry na patelnie. Odpalamy kuchenkę boczną i całość podgrzewamy jeszcze przez ok 7-10 minut.

Podawanie grillowanego halibuta

Rybę podajemy z ulubionymi dodatkami - do sosu curry najlepiej pasuje ryż jaśminowy, podane z grillowaną rybą i aromatycznym sosem będzie idealnym posiłkiem na obiad.

Potrzebne składniki

  • Dwa filety ryby Halibut
  • 4 ząbki czosnku
  • papryczka chilli
  • kawałek imbiru
  • przyprawa Curry Garam Masala Cape Herb&Spice
  • Sól
  • Pieprz
  • Kumin
  • Mielona kurkuma
  • 150ml mleka kokosowego,
  • 1 łyżeczka tajskiej czerwonej pasty curry,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
  • 1 płaska łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego,
  • ćwiartka limonki,
  • świeża kolendra
  • Woreczek ryżu (opcjonalnie do podania)
recipe mask
Przewiń do góry