Przepis na grillowanego łososia z owocową salsą

flame

Metoda przyrządzenia:

Smażenie
food tray

Typ posiłku:

Ryby
restaurant

Rodzaj posiłku:

Lunch
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

40 min. / 7 min.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Tropikalne, słoneczne smaki na zakończenie lata zapewni najnowszy przepis na grillowanego łososia z owocową salsą. To łatwy przepis na gustowny i kolorowy obiad, w którym wszystkie smaki świetnie się przenikają i uzupełniają. Salsa owocowa z awokado, mango, brzoskwini oraz z dodatkiem papryczki chilli jest bogata w smaku co sprawi, że będzie doskonałym uzupełnieniem do grillowanego łososia, który dostarczy błonnika, witamin, a także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3. Aby ryba się nie rozpadła w trakcie grillowania, koniecznie wybierz łososia ze skórą.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA GRILLOWANEGO ŁOSOSIA Z OWOCOWĄ SALSĄ

  • 800 g łososia - filet ze skórą

SKAŁDNIKI NA PRZYPRAWĘ DO RYBY:

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • szczypta chilli

SKŁADNIKI NA OWOCOWĄ SALSĘ:

  • 1 brzoskwinia
  • 1 awokado
  • 1/2 mango
  • ¼ czerwonej cebuli
  • ½ papryczki chilli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • garść liści melisy
  • szczypta soli
recipe mask

Sposób przygotowania

PRZYGOTOWANIE GRILLOWANEGO ŁOSOSIA Z OWOCOWĄ SALSĄ NA GRILLU GAZOWYM

Wymieszaj składniki przyprawy. Łososia pokrój na kawałki o szerokości 3-4 cm. Obficie posyp go z dwóch stron mieszanką przypraw. Przykryj i odstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotuj salsę. Owoce pokrój w kostkę, cebulę i chilli posiekaj drobno. Dodaj posiekaną melisę, sok z cytryny i wymieszaj, na czas grillowania odstaw do lodówki. W miejsce dwóch żeliwnych rusztów, włóż żeliwną płytę. Odpal grill, ustaw pokrętła w pozycji medium i rozgrzej grill do wewnętrznej temperatury 250°C. Zrobisz to szybciej odpalając również boczne palniki. Rozgrzaną płytę dokładnie pokryj olejem.

Łososia również posmaruj olejem i połóż na rozgrzanej płycie skóra do góry, zamknij pokrywę grilla i grilluj 2-3 minuty. Po tym czasie przełóż rybę na drugą stronę i ponownie zamknij grill, po 3 minutach podnieś pokrywę i skontroluj stopień wysmażenia łososia oraz ewentualnie poczekaj jeszcze 1 minutę, jeżeli mięso nie zrobiło się matowe. Do przekładania doskonale sprawdzą się szczypce krokodylki zapewniające pewny chwyt nawet najdelikatniejszym potrawom.

Podawaj od razu po przygotowaniu z owocową salsą, skropione sokiem z cytryny.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA GRILLOWANEGO ŁOSOSIA Z OWOCOWĄ SALSĄ

  • 800 g łososia - filet ze skórą

SKAŁDNIKI NA PRZYPRAWĘ DO RYBY:

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • szczypta chilli

SKŁADNIKI NA OWOCOWĄ SALSĘ:

  • 1 brzoskwinia
  • 1 awokado
  • 1/2 mango
  • ¼ czerwonej cebuli
  • ½ papryczki chilli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • garść liści melisy
  • szczypta soli
recipe mask
Przewiń do góry