Przepis na stek z tuńczyka z grilla

Tuńczyk to świetna ryba do grillowania. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a smakuje wyjątkowo, zupełnie inaczej niż większość ryb. Grillowany stek z tuńczyka, podobnie jak z czerwonego mięsa, potrzebuje prostych przypraw: oliwa, sól i pieprz wystarczą. Tuńczyk to chuda ryba, dlatego łatwo ją przesuszyć. Bardzo ważne jest natarcie mięsa przed grillowaniem oliwą. Wybierając mięso korzystaj ze sprawdzonych źródeł i zaufaj swojemu nosowi - tuńczyk powinien mieć łagodny zapach oceanu.

Aby dobrze przygotować tuńczyka potrzebujesz odpowiedniej temperatury, co z łatwością osiągniesz na wszystkich grillach gazowych Broil King. Tuńczyka grillujemy krótko tak, aby w środku był różowy i soczysty, a z zewnątrz pięknie przypieczony.

 

Tuńczyk grillowany - sposób przygotowania

Steki z tuńczyka przed grillowaniem skrop oliwą, oprósz sola, pieprzem i wmasuj w mięso z obu stron. Do grillowania tuńczyka ruszta odwróć na stronę rynienkową. Grill gazowy rozgrzej do temperatury 200°C, następnie przykręć pokrętła do pozycji medium i posmaruj ruszt olejem. Steki z tuńczyka o grubości 2 cm, grilluj po 2 minuty z każdej strony aby były lekko surowe ale ciepłe w środku. Aby uzyskać charakterystyczny diamentowy wzór obracaj steka co 1 minutę, przed odwróceniem skrop mięso oliwą. Celuj w temperaturę wewnętrzną 46 °C (115 °F), do tego celu możesz wykorzystać termometr do grillowania.

Lampka led nie tylko doskonale doświetli grilla w trakcie wieczornego grillowania ale również dzięki zbudowanemu minutnikowi pozwoli lepiej kontrolować czas grillowania. Wystarczy na zegarze ustawić czas grillowania na 4 minuty oraz 4 obroty, aby przygotować go metodą Ten and Two. Wbudowany timer sygnałem dźwiękowym informuje Cię o konieczności odwrócenia steku na ruszcie.

Tuńczyk z grilla nie potrzebuje czasu na odpoczywanie, możesz go podawać od razu po ściągnięciu z rusztu. Grillowanego tuńczyka serwuj skropionego oliwą i sokiem z cytryny.

Smacznego!

Kucharz Broil King

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

  

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

TUŃCZYK Z GRILLA - SKŁADNIKI

  • stek z polędwicy tuńczyka o grubości ok 2 cm
  • oliwa z oliwek
  • świeżo mielony pieprz
  • sól morska
recipe mask

Sposób przygotowania

Potrzebne składniki

TUŃCZYK Z GRILLA - SKŁADNIKI

  • stek z polędwicy tuńczyka o grubości ok 2 cm
  • oliwa z oliwek
  • świeżo mielony pieprz
  • sól morska
recipe mask
Przewiń do góry