Przepis na stek z tuńczyka z grilla

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Ryby
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

2 min. / 4 min.

hat

Poziom trudności:

Łatwy

Tuńczyk to świetna ryba do grillowania. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a smakuje wyjątkowo. Grillowany stek z tuńczyka, podobnie jak z czerwonego mięsa, potrzebuje prostych przypraw: oliwa, sól i pieprz wystarczą. Tuńczyk to chuda ryba, dlatego łatwo ją przesuszyć. Bardzo ważne jest natarcie mięsa przed grillowaniem oliwą. Aby dobrze przygotować tuńczyka, potrzebujesz odpowiedniej temperatury, co z łatwością osiągniesz na wszystkich grillach gazowych Broil King. Tuńczyka grillujemy krótko, tak aby w środku był różowy i soczysty, a z zewnątrz pięknie przypieczony.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

Tuńczyk z grilla - składniki:

  • stek z polędwicy tuńczyka o grubości około 2 cm
  • oliwa z oliwek
  • świeżo mielony pieprz
  • sól morska
recipe mask

Sposób przygotowania

Tuńczyk grillowany - sposób przygotowania

Steki z tuńczyka przed grillowaniem skrop oliwą, oprósz sola, pieprzem i wmasuj w mięso z obu stron. Do grillowania tuńczyka ruszty odwróć na stronę rynienkową. Grill gazowy rozgrzej do temperatury 200°C, następnie przykręć pokrętła do pozycji medium i posmaruj ruszt olejem. Steki z tuńczyka o grubości 2 cm, grilluj po 2 minuty z każdej strony, aby były lekko surowe, ale ciepłe w środku. Aby uzyskać charakterystyczny diamentowy wzór, obracaj steka co 1 minutę, przed odwróceniem skrop mięso oliwą. Celuj w temperaturę wewnętrzną 46 °C (115 °F). Aby ją sprawdzić, wykorzystaj termometr do grillowania.

Lampka led nie tylko doskonale doświetli grilla w trakcie wieczornego grillowania, ale również dzięki wbudowanemu minutnikowi pozwoli lepiej kontrolować czas grillowania. Wystarczy na zegarze ustawić czas grillowania na 4 minuty oraz 4 obroty, aby przygotować go metodą Ten and Two. Wbudowany timer sygnałem dźwiękowym poinformuje Cię o konieczności odwrócenia steka na ruszcie.

Tuńczyk z grilla nie potrzebuje czasu na odpoczywanie, możesz go podawać od razu po ściągnięciu z rusztu. Grillowanego tuńczyka serwuj skropionego oliwą i sokiem z cytryny.

Potrzebne składniki

Tuńczyk z grilla - składniki:

  • stek z polędwicy tuńczyka o grubości około 2 cm
  • oliwa z oliwek
  • świeżo mielony pieprz
  • sól morska
recipe mask
Przewiń do góry