3 przepisy na sałatkę ziemniaczaną do potraw z grilla

food tray

Typ posiłku:

Warzywa
restaurant

Rodzaj posiłku:

Dodatki
time

Czas przygotowania:

25 min. /

plate

Ilość osób:

6
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Często brakuje nam pomysłu na jakieś fajne urozmaicenie dań mięsnych, dlatego przygotowałem pyszną warzywną propozycję. Sałatka ziemniaczana to świetny dodatek do potraw z grilla. Jej przygotowanie jest proste, a składniki łatwo dostępne. Do przygotowania możesz wykorzystać młode lub trochę starsze ziemniaki. Poniżej znajdziecie nasze trzy przepisy na sałatkę ziemniaczaną do grilla.

Znajdujemy się w sezonie ziemniaczanym, dlatego szczególnie polecamy pyszne młode ziemniaczki.

SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z KISZONYM OGÓRKIEM I RZODKIEWKĄ

PRZYGOTOWANIE:

Umyte ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, a następnie odcedź i odstaw do ostudzenia. Kiszone ogórki i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Jogurt wymieszaj z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posiekanym koperkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wystudzone ziemniaki w zależności od wielkości pokrój w ćwiartki lub połówki, dodaj ogórki i rzodkiewkę. Całość wymieszaj z sosem.

Śledź nas na instagramie i zobacz jak powstają nasze przepisy!

@BroilKingPL

SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

Przygotowanie: 15-25 minut

Porcja dla 4-6 osób

SKŁADNIKI:

1 kg małych ziemniaków

500 g zielonej fasolki szparagowej

20 czarnych oliwek

1/2 pęczku natki pietruszki

SOS:

4 łyżki octu jabłkowego

6 łyżek oliwy

1 łyżka musztardy francuskiej

1 łyżka miodu

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Umyte ziemniaki i fasolkę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości i odcedź. Oliwki pokrój w plasterki. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę i wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu.

Ziemniaki, fasolkę oraz oliwki przełóż do miski, wymieszaj z sosem i posyp solidną ilością pietruszki. Można podawać na ciepło lub zimno.

Śledź nas na instagramie i zobacz jak powstają nasze przepisy!

@BroilKingPL

SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z OGÓRKIEM

Przygotowanie: 15-25 minut

Porcja dla 4-6 osób

SKŁADNIKI:

1 kg małych ziemniaków

1 kg świeżych ogórków

2 cebule dymki ze szczypiorkiem

SOS:

250 ml jogurtu naturalnego

2 łyżki majonezu

1 łyżka tahini

1 łyżka soku z cytryny

sól, pieprz

PRZYGOTWANIE:

Umyte ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i odstaw do ostudzenia. Cebulkę i szczypiorek posiekaj. Wymieszaj składniki na sos.

Ziemniaki i ogórki pokrój w grubą kostkę. Wszystko razem wymieszaj z sosem i posyp posiekanym szczypiorkiem do dekoracji.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI:

  • 1 kg małych ziemniaków
  • 300 g kiszonych ogórków
  • 2 pęczki rzodkiewki

SOS:

  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
recipe mask

Sposób przygotowania

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI:

  • 1 kg małych ziemniaków
  • 300 g kiszonych ogórków
  • 2 pęczki rzodkiewki

SOS:

  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
recipe mask
Przewiń do góry