3 przepisy na sałatkę ziemniaczaną do potraw z grilla

Typ posiłku:
WarzywaRodzaj posiłku:
DodatkiCzas przygotowania:
25 min. /
Ilość osób:
6Poziom trudności:
ŁatwyCzęsto brakuje nam pomysłu na jakieś fajne urozmaicenie dań mięsnych, dlatego przygotowałem pyszną warzywną propozycję. Sałatka ziemniaczana to świetny dodatek do potraw z grilla. Jej przygotowanie jest proste, a składniki łatwo dostępne. Do przygotowania możesz wykorzystać młode lub trochę starsze ziemniaki. Poniżej znajdziecie nasze trzy przepisy na sałatkę ziemniaczaną do grilla.
Znajdujemy się w sezonie ziemniaczanym, dlatego szczególnie polecamy pyszne młode ziemniaczki.
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z KISZONYM OGÓRKIEM I RZODKIEWKĄ
PRZYGOTOWANIE:
Umyte ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, a następnie odcedź i odstaw do ostudzenia. Kiszone ogórki i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Jogurt wymieszaj z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posiekanym koperkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wystudzone ziemniaki w zależności od wielkości pokrój w ćwiartki lub połówki, dodaj ogórki i rzodkiewkę. Całość wymieszaj z sosem.
Śledź nas na instagramie i zobacz jak powstają nasze przepisy!
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ
Przygotowanie: 15-25 minut
Porcja dla 4-6 osób
SKŁADNIKI:
1 kg małych ziemniaków
500 g zielonej fasolki szparagowej
20 czarnych oliwek
1/2 pęczku natki pietruszki
SOS:
4 łyżki octu jabłkowego
6 łyżek oliwy
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżka miodu
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Umyte ziemniaki i fasolkę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości i odcedź. Oliwki pokrój w plasterki. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę i wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu.
Ziemniaki, fasolkę oraz oliwki przełóż do miski, wymieszaj z sosem i posyp solidną ilością pietruszki. Można podawać na ciepło lub zimno.
Śledź nas na instagramie i zobacz jak powstają nasze przepisy!
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z OGÓRKIEM
Przygotowanie: 15-25 minut
Porcja dla 4-6 osób
SKŁADNIKI:
1 kg małych ziemniaków
1 kg świeżych ogórków
2 cebule dymki ze szczypiorkiem
SOS:
250 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
1 łyżka tahini
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
PRZYGOTWANIE:
Umyte ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i odstaw do ostudzenia. Cebulkę i szczypiorek posiekaj. Wymieszaj składniki na sos.
Ziemniaki i ogórki pokrój w grubą kostkę. Wszystko razem wymieszaj z sosem i posyp posiekanym szczypiorkiem do dekoracji.

Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI:
- 1 kg małych ziemniaków
- 300 g kiszonych ogórków
- 2 pęczki rzodkiewki
SOS:
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz

Sposób przygotowania

Potrzebne składniki
SKŁADNIKI:
- 1 kg małych ziemniaków
- 300 g kiszonych ogórków
- 2 pęczki rzodkiewki
SOS:
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
