Grillowane placki z dyni z kwaśną śmietaną

flame

Metoda przyrządzenia:

Smażenie
food tray

Typ posiłku:

Warzywa
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania:

30min
plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Placuszki z dyni są smażone do miękkości i podawane z kwaśną śmietaną, kaparami i wędzonym łososiem. Są fantastyczną opcją na śniadanie, lunch lub kolację, które można przygotować z wyprzedzeniem i odgrzać w piekarniku lub kuchence. Przepis na placki z dynii jest łatwy i błyskawiczny do zrobienia.

Jannell Lo & Jessica Kalman

Bloggerki Byte Size

Potrzebne składniki

Składniki

  • 1 dynia (ok 3-4kg), obrana, wyczyszczona, starta na tarce z grubymi oczkami
  • 1 średnia, starta cebula
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • Olej z wysokim poziomem dymienia
  • ¾ szklanki mąki bezglutenowej (pszenna też może być)
  • Sól i pieprz do smaku
  • ¼ szklanki śmietany (18%) (bez laktozy)
  • 2 szalotki drobno posiekane
  • 1 cytryna (1 łyżeczkę soku), reszta do ozdoby
  • 150g wędzonego łososia
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 czerwona cebula marynowana (opcjonalnie)
recipe mask

Sposób przygotowania

PRZYGOTOWANIE

Na swoim grillu gazowym Broil King zastąp ruszt płytą żeliwną lub planchą. Rozgrzej grilla do 180 stopni. W misce wymieszaj wszystkie składniki na placki z dyni. Śmietanę wymieszaj z szalotką i sokiem z cytryny. Odłóż na bok.

GRILLOWANIE NA PŁYCIE

Spryskaj płytę żeliwną olejem za pomocą rozpylacza do oleju Broil King. Nakładaj łyżką farsz, formując placki, powinno wyjść ich około 6 sztuk. Smaż je około 3-4 minuty na każdą stronę, dopóki będą chrupiące z wierzchu. Dopraw solą i pieprzem w trakcie smażenia.

PODAWANIE

Po usmażeniu połóż je na górną półkę w swoim grillu, aby ostygły. Podawaj z kwaśną śmietaną, wędzonym łososiem i kaparami. 

Potrzebne składniki

Składniki

  • 1 dynia (ok 3-4kg), obrana, wyczyszczona, starta na tarce z grubymi oczkami
  • 1 średnia, starta cebula
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • Olej z wysokim poziomem dymienia
  • ¾ szklanki mąki bezglutenowej (pszenna też może być)
  • Sól i pieprz do smaku
  • ¼ szklanki śmietany (18%) (bez laktozy)
  • 2 szalotki drobno posiekane
  • 1 cytryna (1 łyżeczkę soku), reszta do ozdoby
  • 150g wędzonego łososia
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 czerwona cebula marynowana (opcjonalnie)
recipe mask