Pieczarki z grilla - przepis

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Warzywa
restaurant

Rodzaj posiłku:

Dodatki
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

20min / 20min
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Faszerowane pieczarki z grilla gazowego są jednym z naszych ulubionych dodatków do grilla. Nadziewane pieczarki z grilla można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Dziś powiemy Wam jak przygotować pieczarki z grilla z masłem czosnkowym, które idealnie komponują się do mięs czy warzyw z grilla. Nasza druga propozycja to pieczarki nadziewane mięsem mielonym na grilla, owinięte w plaster boczku, przypiekany na końcu na ruszcie. Proponowane przez nas oba przepisy na pieczarki z grilla, polecamy przygotować w dwóch wersjach jednocześnie, jest z nimi niewiele pracy a doskonale się uzupełniają

Jak przygotować pieczarki grillowane ?

Zacznij od oczyszczenia pieczarek. Osobiście polecam zrobić to na na sucho, przecierając je papierowym ręcznikiem aby usunąć torf. Jeżeli wolisz umyć grzyby zrób to szybko i uważaj żeby nie nasiąknęły wodą. Z pieczarek usuń nóżki, wykręcając ją z kapelusza.

SKŁADNIKI:

Jak przygotować nadziewane pieczarki na grilla?

Pierś drobno posiekaj, możesz też rozdrobnić mięso w malakserze lub kupić mielone. Aby mięso nie było zbyt suche dodaj oliwę. Świetnie sprawdzi się aromatyczna oliwa z suszonych pomidorów. Dopraw mięso do smaku, możesz wykorzystać inne, ulubione zioła. Do faszerowania mięsem wybieraj duże pieczarki. Wypełnij kapelusze mięsem a następnie każdy zawiń w plaster boczku. Możesz też oprószyć je delikatnie płatkami chilli.

SKŁADNIKI:

Miękkie masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj pietruszkę i dopraw do smaku solą. Do każdego kapelusza włóż małą łyżeczka masła.

Rozgrzej grilla na maksymalnej mocy. Gdy grill osiągnie temperaturę wewnętrzną 250°C przykręć pokrętła, ustawiając je na pozycję średnią (pokrętła zwrócone pionowo w dół). Pieczarki grilowane powinny być na górnej półce przez 20 minut. Pieczarek z masłem nie obracaj w trakcie grillowania. Pieczarki z grilla faszerowane mięsem i boczkiem na ostatnie 5 minut połóż na grillu, tak aby lekko przypiec boczek. Średnia temperatura grillowania to 200 °C.

Smacznego!

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI

  • 500 g pieczarek

Pieczarki faszerowane mięsem z grilla

  • 200 g piersi z kurczaka (1 pojedyncza)
  • 2 łyżki oliwy
  • oregano, słodka papryka, sól, pieprz
  • 100 g boczku parzonego w cienkich plastrach

Grillowane pieczarki z masłem czosnkowym

  • 50 g masła
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • sól
recipe mask

Sposób przygotowania

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI

  • 500 g pieczarek

Pieczarki faszerowane mięsem z grilla

  • 200 g piersi z kurczaka (1 pojedyncza)
  • 2 łyżki oliwy
  • oregano, słodka papryka, sól, pieprz
  • 100 g boczku parzonego w cienkich plastrach

Grillowane pieczarki z masłem czosnkowym

  • 50 g masła
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • sól
recipe mask