Przepis na brukselkę z boczkiem w żeliwnym woku

Brukselka - koszmar dzieciństwa i znienawidzone warzywo, którym straszyła mama z babcią, ale czy słusznie te zielone piłeczki owiane są tak złą sławą? Pokażę Ci, jak w prosty sposób zamienisz te malutkie kapuściane główki o dość mdłym smaku, w coś zaskakującego! Dodaj solidną porcję boczku i trochę piwa, które sprawią, że brukselka nabierze aromatu i skarmelizuje się. Otrzymasz danie, które nie tylko zaskoczy ale i uszczęśliwi Twoich gości.

Pellet Broil King® Smoke Master's #63930

Ben Street

Dyrektor Kulinarny Broil King

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA BRUKSELKĘ Z BOCZKIEM W ŻELIWNYM WOKU

  • 0,5 kg świeżej lub mrożonej brukselki
  • 0,5 kg boczku wieprzowego
  • 3 łyżki stołowe ostrej przyprawy do grilla
  • 1 butelka jasnego piwa - polecam w stylu IPA
  • 1 duża cebula (opcjonalnie)
recipe mask

Sposób przygotowania

PRZYGOTOWANIE BRUKSELKI Z BOCZKIEM W ŻELIWNYM WOKU

Pellet Smoke Master's jest mieszanką drzew orzesznika, wiśni i klonu, które nadadzą potrawie dodatkowych akcentów smakowych. W przypadku grilla na pellet wystarczy uzupełnić zbiornik tym rodzajem pelletów, natomiast w grillach gazowych musisz skorzystać ze skrzynki do wędzenia. Ustaw ją na aromatyzerach lub przy jednej ze ścianek na ruszcie.

Brukselkę należy opłukać, oczyścić oraz podzielić na pół w przypadku większych główek. Boczek i cebulkę pokrój w kostkę i paski, niech to będą większe kawałki, które dadzą wyraźny smak z każdym kęsem. Włóż do grilla dedykowany wok żeliwny pasujący w miejsce rusztu (w grillach Pellet wyjmij pierwszy ruszt od lewej strony) lub użyj żeliwną brytfannę (wyjmij z niej stalowy ruszt), którą ustaw na ruszcie głównym. Następnie rozgrzej grill z palnikami ustawionymi na MEDIUM lub ustaw temperaturę docelową 204°C na grillach Pellet.

Podsmaż boczek i cebulkę w woku, jednak zwróć uwagę aby tłuszcz zaczął dopiero się topić a mięso było ciągle miękkie i nieprzypieczone. Dodaj teraz brukselkę i przyprawę do grilla, wymieszaj wszystko dokładnie. Chwilkę podsmaż i dodaj 250 ml piwa. Od czasu do czasu mieszaj, uważając aby nic się nie przykleiło do spodu, ponieważ może się przypalić i zepsuć danie. Twoim celem jest uzyskanie lekko brązowego koloru brukselki, który oznacza karmelizację oraz wysmażenie boczku. Dodatek piwa spowoduje, że brukselka przesiąknie smakiem i aromatem. Przygotowanie nie powinno zająć więcej niż 40 minut, podawaj gorące prosto z woka!

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA BRUKSELKĘ Z BOCZKIEM W ŻELIWNYM WOKU

  • 0,5 kg świeżej lub mrożonej brukselki
  • 0,5 kg boczku wieprzowego
  • 3 łyżki stołowe ostrej przyprawy do grilla
  • 1 butelka jasnego piwa - polecam w stylu IPA
  • 1 duża cebula (opcjonalnie)
recipe mask
Przewiń do góry