Przepis na pieczone buraki z zielonym sosem

Pieczone cząstki buraka ćwikłowego, zamiast sklepowej "Ćwikły z chrzanem", dlaczego nie? To kolejny przepis w którym odkrywamy na nowo znane nam smaki. Dla zachowania kontrastu podamy je z zielonym sosem "Bogini". Ten popularny dressing ze świeżych ziół, szczególnie uznanie zyskał na zachodnim wybrzeżu USA. Jak wszyscy wiemy, zielone warzywa są synonimem zdrowia i doskonale wpływają na trawienie, dlatego warto zadbać o przekąskę z ich udziałem, między bardziej treściwymi daniami.
PRZYGOTOWANIE PIECZONYCH BURAKÓW Z ZIELONYM SOSEM BOGINI
Rozgrzej grill z palnikami ustawionymi na MEDIUM. Całe buraki natrzyj oliwą i owiń w folię aluminiową. Piecz na górnej półce odkładczej od 40 minut do godziny. Widelcem sprawdź czy grillowane buraki zrobiły się miękkie. Gdy będą gotowe wyjmij z folii i odstaw do ochłodzenia.
Wszystkie składniki na sos wymieszaj razem w blenderze i odłóż na godzinę, aby aromaty mogły się połączyć. Obierz buraczki ze skórki i pokrój w dużą kosteczkę. Na półmisku ułóż mix sałat, skrop go vinegretem, na wierzchu ułóż buraczki i polej wszystko dressingiem. Na koniec posyp startą skórką z cytryny.
Smacznego !
Kucharz Broil King
Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

Ben Street
Dyrektor Kulinarny Broil King
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA GRILLOWANE BURAKI Z ZIELONYM SOSEM BOGINI
- 1 kg buraków ćwikłowych
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1 opakowanie mixu sałat skropione vinegretem
- 1 łyżka stołowa startej skórki z cytryny lub pomarańczy
ZIELONY SOS BOGINI
- 1 kubek jogurtu greckiego
- 1 szklanka posiekanej natki pietruszki
- 1/2 szklanki posiekanej kolendry
- 1 szklanka posiekanego kopru
- 1 szklanka posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki stołowe soku z cytryny
- 2 łyżki stołowe startej skórki z cytryny
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- 1 posiekany ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA GRILLOWANE BURAKI Z ZIELONYM SOSEM BOGINI
- 1 kg buraków ćwikłowych
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1 opakowanie mixu sałat skropione vinegretem
- 1 łyżka stołowa startej skórki z cytryny lub pomarańczy
ZIELONY SOS BOGINI
- 1 kubek jogurtu greckiego
- 1 szklanka posiekanej natki pietruszki
- 1/2 szklanki posiekanej kolendry
- 1 szklanka posiekanego kopru
- 1 szklanka posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki stołowe soku z cytryny
- 2 łyżki stołowe startej skórki z cytryny
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- 1 posiekany ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
