Przepis na pieczone ziemniaki z grilla z serem

flame

Metoda przyrządzenia:

Pieczenie
food tray

Typ posiłku:

Warzywa
restaurant

Rodzaj posiłku:

Dodatki
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

15 min. / 15 min.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy
Strona rusztu rynienkowa

Strona rusztów rynienkowa

TAK
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

177

Pieczone ziemniaki z grilla z serem to świetny pomysł na oryginalną przystawkę, która jest prosta w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna. Co ciekawe pieczone ziemniaki na grillu to danie historyczne, ponieważ przepis na jego wykonanie znajduje się w najstarszej polskiej książce kucharskiej Compendium ferculorum z 1682 roku! Grillowane ziemniaki to danie, które pozwala na wiele wariantów wykonania, w naszym przepisie z boczkiem i szalotką, jednak doskonale smakuje również z pieczarkami i oliwą truflową.

Ben Street

Dyrektor Kulinarny Broil King

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA ZIEMNIACZKI NA GRILLA Z SEREM

  • 6 średnich ziemniaków (umyte i lekko ponakłuwane widelcem)
  • 1/4 szklanki masła (w temp. pokojowej)
  • 1/2 szklanki śmietany (w temp. pokojowej)
  • 1/2 szklanki maślanki (w temp. pokojowej)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 posiekane cebulki ze szczypiorkiem
  • 200 g + 200 g tartego sera cheddar (do farszu i do wykończenia)
  • 200 g tartego sera parmezan
  • 200 g boczku wieprzowego
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • odrobina masła na wierzch
recipe mask

Sposób przygotowania

PRZEPIS NA ZIEMNIAKI PIECZONE Z SEREM NA GRILLU

Rozgrzej grill z palnikami ustawionymi na MEDIUM, w przypadku grilli Pellet wybierz tryb PIECZENIE (177°C). Przygotowane ziemniaki połóż na górnej półce grilla i pozostaw do pieczenia przez około godzinę i 15 minut, obracając co jakiś czas. Najlepiej spiszą się szczypce o dużej powierzchni chwytu np. szczypce Imperial. Sprawdź wykałaczką czy już są miękkie w środku. Następnie odstaw na 15 minut do ochłodzenia się. W tym czasie pokrój boczek w mniejszą kostkę i podsmaż w rondelku na kuchence bocznej grilla. Odetnij górną część (za chwilę się przyda) i delikatnie łyżeczką wybierz 1,5 cm miąższu, zrób małą miseczkę na dodatki. Wybrany miąższ ziemniaczany utłucz na kremową konsystencję, następnie dodaj wszystkie składniki (pozostaw trochę sera cheddar, boczku i szczypiorku do wykończenia dania) i delikatnie wymieszaj wszystko. Dopraw do smaku.

SERWOWANIE PIECZONYCH ZIEMNIAKÓW

Przełóż przygotowany farsz do upieczonych ziemniaków i dodaj odrobinę masła na wierzch, następnie zakryj odciętą górną częścią. Kolejno ziemniaki faszerowane na grilla owiń w folię aluminiową i piecz przez 35 minut na górnej półce. Farsz powinien zacząć lekko brązowieć. Gotowe ziemniaki z grilla delikatnie wyjmij z grilla za pomocą płaskiej łopatki, następnie zdejmij folię, ściągnij "czapeczki" oraz przełóż na talerz. Na sam koniec ziemniaki grillowane posyp z wierzchu pozostałym boczkiem, szczypiorkiem oraz serem cheddar.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA ZIEMNIACZKI NA GRILLA Z SEREM

  • 6 średnich ziemniaków (umyte i lekko ponakłuwane widelcem)
  • 1/4 szklanki masła (w temp. pokojowej)
  • 1/2 szklanki śmietany (w temp. pokojowej)
  • 1/2 szklanki maślanki (w temp. pokojowej)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 posiekane cebulki ze szczypiorkiem
  • 200 g + 200 g tartego sera cheddar (do farszu i do wykończenia)
  • 200 g tartego sera parmezan
  • 200 g boczku wieprzowego
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • odrobina masła na wierzch
recipe mask
Przewiń do góry