- Broil King®
- Przepisy
- Warzywa
- Przepis na pieczone ziemniaki z grilla z serem
Przepis na pieczone ziemniaki z grilla z serem
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-pieczone-ziemniaki-z-serem/przepis-na-pieczone-ziemniaki-z-serem-01.jpg)
Metoda przyrządzenia:
PieczenieTyp posiłku:
WarzywaRodzaj posiłku:
DodatkiCzas przygotowania / Czas gotowania:
15 min. / 15 min.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyStrona rusztów rynienkowa
TAKTemperatura w grillu (°C)
177Pieczone ziemniaki z grilla z serem to świetny pomysł na oryginalną przystawkę, która jest prosta w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna. Co ciekawe pieczone ziemniaki na grillu to danie historyczne, ponieważ przepis na jego wykonanie znajduje się w najstarszej polskiej książce kucharskiej Compendium ferculorum z 1682 roku! Grillowane ziemniaki to danie, które pozwala na wiele wariantów wykonania, w naszym przepisie z boczkiem i szalotką, jednak doskonale smakuje również z pieczarkami i oliwą truflową.
![](/_ipx/f_png,q_80,s_1536x1536/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/Partnerzy/avatary%2520-%2520tw%25C3%25B3rcy/ben-street.png)
Ben Street
Dyrektor Kulinarny Broil King
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA ZIEMNIACZKI NA GRILLA Z SEREM
- 6 średnich ziemniaków (umyte i lekko ponakłuwane widelcem)
- 1/4 szklanki masła (w temp. pokojowej)
- 1/2 szklanki śmietany (w temp. pokojowej)
- 1/2 szklanki maślanki (w temp. pokojowej)
- 1 łyżeczka soli
- 2 posiekane cebulki ze szczypiorkiem
- 200 g + 200 g tartego sera cheddar (do farszu i do wykończenia)
- 200 g tartego sera parmezan
- 200 g boczku wieprzowego
- świeżo zmielony pieprz do smaku
- odrobina masła na wierzch
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)
Sposób przygotowania
PRZEPIS NA ZIEMNIAKI PIECZONE Z SEREM NA GRILLU
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-pieczone-ziemniaki-z-serem/przepis-na-pieczone-ziemniaki-z-serem-02.jpg)
Rozgrzej grill z palnikami ustawionymi na MEDIUM, w przypadku grilli Pellet wybierz tryb PIECZENIE (177°C). Przygotowane ziemniaki połóż na górnej półce grilla i pozostaw do pieczenia przez około godzinę i 15 minut, obracając co jakiś czas. Najlepiej spiszą się szczypce o dużej powierzchni chwytu np. szczypce Imperial. Sprawdź wykałaczką czy już są miękkie w środku. Następnie odstaw na 15 minut do ochłodzenia się. W tym czasie pokrój boczek w mniejszą kostkę i podsmaż w rondelku na kuchence bocznej grilla. Odetnij górną część (za chwilę się przyda) i delikatnie łyżeczką wybierz 1,5 cm miąższu, zrób małą miseczkę na dodatki. Wybrany miąższ ziemniaczany utłucz na kremową konsystencję, następnie dodaj wszystkie składniki (pozostaw trochę sera cheddar, boczku i szczypiorku do wykończenia dania) i delikatnie wymieszaj wszystko. Dopraw do smaku.
SERWOWANIE PIECZONYCH ZIEMNIAKÓW
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-pieczone-ziemniaki-z-serem/przepis-na-pieczone-ziemniaki-z-serem-03.jpg)
Przełóż przygotowany farsz do upieczonych ziemniaków i dodaj odrobinę masła na wierzch, następnie zakryj odciętą górną częścią. Kolejno ziemniaki faszerowane na grilla owiń w folię aluminiową i piecz przez 35 minut na górnej półce. Farsz powinien zacząć lekko brązowieć. Gotowe ziemniaki z grilla delikatnie wyjmij z grilla za pomocą płaskiej łopatki, następnie zdejmij folię, ściągnij "czapeczki" oraz przełóż na talerz. Na sam koniec ziemniaki grillowane posyp z wierzchu pozostałym boczkiem, szczypiorkiem oraz serem cheddar.
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-pieczone-ziemniaki-z-serem/przepis-na-pieczone-ziemniaki-z-serem-01.jpg)
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA ZIEMNIACZKI NA GRILLA Z SEREM
- 6 średnich ziemniaków (umyte i lekko ponakłuwane widelcem)
- 1/4 szklanki masła (w temp. pokojowej)
- 1/2 szklanki śmietany (w temp. pokojowej)
- 1/2 szklanki maślanki (w temp. pokojowej)
- 1 łyżeczka soli
- 2 posiekane cebulki ze szczypiorkiem
- 200 g + 200 g tartego sera cheddar (do farszu i do wykończenia)
- 200 g tartego sera parmezan
- 200 g boczku wieprzowego
- świeżo zmielony pieprz do smaku
- odrobina masła na wierzch
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)