Przepis na szaszłyki ratatouille

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Warzywa
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

20min / 10min
plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Trudny

Jaki jest najlepszy sposób na wykonanie ratatouille? Według mnie grillowanie! Dzięki Niemu warzywa stają się idealne - chrupiące, a jednocześnie soczyste. Dodatek octu, tabasco oraz świeżego tymianku nadaje potrawie wyjątkowego charakteru. 

Sposób przygotowania szaszłyków na grillu gazowym: 

Obranego bakłażana oraz cukinię pokrój w plastry, papryki w kawałki a cebulę w ćwiartki. Odpal swój grill, ustaw pokrętła w pozycji MEDIUM i zostaw do osiągnięcia temperatury 204oC. W międzyczasie przygotuj marynatę, w miseczce wymieszaj razem oliwę, ocet, tabasco, oregano i kawałki tymianku. Nabij na podwójne szpikulce do szaszłyków warzywa, rób to naprzemiennie. Kładąc szpikulce z warzywami na zestawie do grillowania szaszłyków posmaruj warzywa marynatą z każdej strony. Stojak pozwoli Ci na maksymalną kontrolę podczas grillowania i ułatwi ściąganie oraz nakładanie kolejnych porcji. Grilluj od 4 do 6 minut na każdą stronę, regularnie obracając, co pozwoli na karmelizację warzyw. Podczas grillowania smaruj ratatouille pozostałą marynatą. Serwuj bezpośrednio po przygotowaniu.

Śledź nas na Instagramie i zobacz, jak powstają nasze przepisy!

@BroilKingPL

Smacznego!

Kucharz Broil King

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

Ben

Dyrektor Kulinarny Broil King

Potrzebne składniki

Składniki na szaszłyki ratatouille

  • 5 łyżek oliwy 
  • 2 łyżki octu winnego 
  • 1 łyżka soku pomidorowego 
  • 4 krople sosu Tabasco 
  • 2 łyżeczki oregano 
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku 
  • Sól i pieprz do smaku 
  • 6 pomidorków cherry 
  • 1 mały bakłażan  
  • 1 zielona papryka 
  • 1 cukinia 
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 czerwona cebula 
recipe mask

Sposób przygotowania

Potrzebne składniki

Składniki na szaszłyki ratatouille

  • 5 łyżek oliwy 
  • 2 łyżki octu winnego 
  • 1 łyżka soku pomidorowego 
  • 4 krople sosu Tabasco 
  • 2 łyżeczki oregano 
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku 
  • Sól i pieprz do smaku 
  • 6 pomidorków cherry 
  • 1 mały bakłażan  
  • 1 zielona papryka 
  • 1 cukinia 
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 czerwona cebula 
recipe mask