Szakszuka z grilla - przepis

Szakszuka to danie kuchni bliskowschodniej, podstawowymi składnikami są pomidory i jajka, a przygotowanie jest naprawdę proste również na grillu. Naszym zdaniem prawdziwa szakszuka powinna zawierać odrobinę egzotycznych przypraw, które podkreślą jej orientalne pochodzenie. Rodzaj oraz ilość przypraw to kwestia indywidualnych upodobań, nasza wersja jest lekko pikantna i wyrazista w smaku.

Shakshuka to danie które sprawdzi się jako sycące śniadanie, obiad czy szybka kolacja. Naszą podstawową wersję możesz uzupełnić o inne świeże lub konserwowe warzywa. Doskonale sprawdzą się: cukinia, bakłażan czy pieczarki, a jeżeli masz zapas puszek dodaj fasolę lub ciecierzycę.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA SZAKSZUKĘ Z GRILLA

  • 3-5 jajek
  • 800 g pomidorów
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pikantnej mieszanki przypraw lub papryczka chilli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • do podania:
  • grillowane pieczywo
  • ser feta
  • kolendra, pietruszka lub bazylia

Zanim zaczniesz grillować przygotuj poszczególne składniki:

  • Pomidory pokrój w  grubą kostkę, jeżeli są bardzo wodniste możesz je trochę odcedzić z soku. Wiosną polecamy wykorzystać pomidory krojone z puszki, są dużo smaczniejsze.
  • Cebulę pokrój w piórka, dla urozmaicenia możesz użyć czerwonej i białej.
  • Czosnek pokrój w plasterki.
  • Paprykę pokrój w grubą kostkę.
  • Odmierz do miseczki przyprawy, sól i pieprz.
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie grilla

Aby zamontować na grillu żeliwny wok w którym przygotujemy szakszukę, wyjmij jeden ruszt i aromatyzer. Odpal palnik pod wokiem i ustaw pokrętło w pozycji medium, po 5 minutach zmniejsz do pozycji medium-low.

Sposób przyrządzenia szakszuki na grillu w żeliwnym woku

Do rozgrzanego woka wlej olej, wrzuć cebulę i oprósz ją solą, podsmażaj aż się zeszkli mieszając co jakiś czas. W następnej kolejności dodaj paprykę i czosnek, a gdy papryka lekko zmięknie dodaj przyprawy. Przemieszaj i podgrzewaj przez chwilę, kiedy poczujesz intensywny zapach przypraw wlej pomidory. Możesz podkręcić trochę temperaturę, sos należy gotować tak długo, aż się zredukuje. W tym czasie podpiecz na grillu pieczywo.

Szakszuka z grilla

Kiedy sos jest na tyle gęsty, że po rozgarnięciu nie spływa, czas wbić jajka. Po wbiciu jajek nie będziesz już mógł zamieszać sosu dlatego zmniejsz moc palnika do minimum. Zrób w sosie wgłębienia i w każde z nich wbij po jednym jajku, oprósz solą i zamknij pokrywę grilla. W zależności od pogody jajka będą potrzebować 8-12 minut. Kiedy białko jajek jest ścięte, a żółtko nadal płynne to znak, że jajka są gotowe.

Sposób podawania szakszuki

 Podawaj od razu po przygotowaniu, z grillowanym pieczywem i pokruszonym serem feta. Całość skrop sokiem z cytryny i posyp posiekaną natka pietruski, kolendry lub bazylią.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA SZAKSZUKĘ Z GRILLA

  • 3-5 jajek
  • 800 g pomidorów
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pikantnej mieszanki przypraw lub papryczka chilli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • do podania:
  • grillowane pieczywo
  • ser feta
  • kolendra, pietruszka lub bazylia

Zanim zaczniesz grillować przygotuj poszczególne składniki:

  • Pomidory pokrój w  grubą kostkę, jeżeli są bardzo wodniste możesz je trochę odcedzić z soku. Wiosną polecamy wykorzystać pomidory krojone z puszki, są dużo smaczniejsze.
  • Cebulę pokrój w piórka, dla urozmaicenia możesz użyć czerwonej i białej.
  • Czosnek pokrój w plasterki.
  • Paprykę pokrój w grubą kostkę.
  • Odmierz do miseczki przyprawy, sól i pieprz.
recipe mask
Przewiń do góry